Sve lošije stanje s brojem liječnika u Pločama

02.12.2022.

19:45

Autor: Mateja Delija/Dnevnik HTV-a/HRT/D.S.

Nedostatak liječnika u Pločama

Nedostatak liječnika u Pločama

Foto: Dnevnik HTV / HRT

Podaci Hrvatske liječničke komore pokazuju da su u obiteljskoj medicini čak 733 starija od 60 godina. Nedostatak liječnika osjeti se u cijeloj zemlji, a taj je problem, čini se, najizraženiji u Pločama. 

Ploče su od četvrtka bez pedijatra. Liječnik koji je posljednjih deset godina liječio mlade pacijente iz Ploča i okolice, prije dva dana otišao je u mirovinu. Njegov posao sada radi obiteljski liječnik.


- Najlošiji pedijatar opet obavlja posao bolje nego najbolji doktor opće medicine za djecu, ističe pedijatar Latif Uzunaj.


Eleonora Doboš iz Ploča priželjkuje da se ishodi dugoročno i brzo rješenje kako bi djeca mogla imati specijaliziranu i adekvatnu skrb


No pedijatrijska ordinacija nije zatvorena i kako smo doznali neće ni biti. Privremena pedijatrica trebala bi početi s radom u iduća dva tjedna, a sljedeće godine očekuje se povratak liječnice koja je trenutačno na specijalizaciji. 


Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, obitelj i branitelje Đurđica Popović rekla je da će se roditelji obratiti medicinskoj sestri koja će ih uputiti nadležnome liječniku obiteljske medicine u Domu zdravlja Ploče, odnosno Metković. 


- Mi kao najbliža zdravstvena ustanova Domu zdravlja Ploče bit ćemo solidarni i po potrebi primati pacijente, navodi ravnatelj Doma zdravlja Metković Vjeko Čuvalo.


Za gotovo 12 tisuća pacijenata u Pločama i okolici veći je problem što većina sadašnjih liječnika u iduće dvije godine odlazi u mirovinu, a novog liječničkog kadra nema. 


- Način privlačenja kadrova u nešto što je provincija mora biti potpuno drugačiji od onoga kako se kadrovi privlače i regrutiraju u velikim gradovima, smatra gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević.


- Danas nema šanse da dobiju niti stan niti specijalizaciju i 'ko će tu ostat?, zapitao je Josip Gašpar iz Ploča.


Svjesni nedostatka medicinske skrbi u svojem gradu, Pločani su zabrinuti.


- Da li ću ja morat' ić u Metković ili čak i Dubrovnik, ne znam, to je katastrofa!, upozorava Pločanin Zlatko Arapović.


Njihov sumještanin Jure Vujević ističe: Mi starimo, a ima i djece, ima i bolesnih, gdje ćemo ići, gdje ćemo se liječiti?


Nadaju se da će odgovore na pitanja uskoro dobiti, ali i povećati broj zainteresiranih liječnika za rad ovdje, kako kažu, sigurnosti radi, jer najbliža bolnica tek je u Splitu ili Dubrovniku, za Pločane ipak predaleko. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!