Sveučilište stopiralo izgradnju nove zgrade DHMZ-a

08.10.2021.

20:09

Autor: Dinko Kreštalica/Dnevnik/IMS/HRT/V.G.

Boras tuži DHMZ

Boras tuži DHMZ

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Tko će i kako razriješiti neobičan spor između Državnog hidrometeorološkog zavoda i Zagrebačkog sveučilišta? Država je Zavodu dodijelila zemljište za izgradnju nove zgrade na parceli unutar sveučilišnog kampusa Borongaj. No nakon što su prikupili svu dokumentaciju te podnijeli zahtjev za građevinskom dozvolom, Sveučilište je uložilo prigovor, a zatim podnijelo i tužbu.

Na parceli obrasloj u šikaru i prepuštenoj propadanju trebala je niknuti zgrada u koju bi se s dosadašnjh pet adresa uselili svi djelatnici Zavoda.

- Mi trenutno ne možemo aplicirati za više desetaka milijuna sredstava EU s kojima bi tu zgradu sagradili, opremili i nakon toga koristili i bila od koristi svim građanima, rekao je Stjepan Ivatek-Šahdan, iz Sektora za projekte Europske unije, međunarodne projekte i informiranje DHMZ-a.

Iako su odradili glavni projekt, prikupili svu dokumentaciju u što je već uloženo više od 10 milijuna kuna- zbog prigovora Sveučilišta zaustavljen je proces dobivanja građevinske dozvole. Dugo godina planiran projekt, za sada stoji.

- Naravno, nazvala sam rektora Borasa, objasnila mu da je to za nas izuzetno važan projekt. Nije mi jasan povod zbog čega oni ulažu žalbu. On je obećao da će učiniti sve, da će sa svojim nadležnim službama razgovarati, da će mi se povratno javiti što nije bio slučaj, rekla je Branka Ivančan Picek, ravnateljica DHMZ-a.

Rektor Boras, a ni itko iz Sveučilišta ni na naše upite nisu željeli govoriti o razlozima takvog postupanja, nego su još podnijeli i tužbu za ometanje posjeda.

- Nismo upozoreni u prošlosti, a što je razlog ovim akcijama Sveučilišta sada ne mogu vam reći, ne znam, kaže Ivančan Picek.

Kako je moguće da Sveučilište sada blokira Državni zavod iako za njihove planove znaju punih pet godina, a i Sveučilište i Zavod nalaze se na nekadašnjem državnom zemljištu bivše vojarne. Dok očito cijela priča ne dobije sudski epilog, planirano ulaganje od 320 milijuna kuna moglo bi propasti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!