Tko će okupiti stranke na ljevici?

14.03.2023.

19:29

Autor: Iva Magušić-Dumančić/Dnevnik/P.F./HRT

Izbori

Izbori

Foto: Marko Dimic / PIXSELL

Žustro je na političkoj sceni. Iako je do izbora ostalo još godinu dana, stranke na ljevici već su počele razgovore o suradnji. Socijaldemokrati žele biti središte okupljanja ljevice, no samo ako SDP ne bude vodio Peđa Grbin.

Do izbora je godinu dana, ali planovi stranaka polako se kuhaju. Neke su krenule u kampanju, neke u koalicijske razgovore. Ljevici će, sigurno je, trebati jedinstvo, ali Možemo, za sada, čeka.

- Svi su spremni za razgovore, ali mi još nismo spremni. Nije vrijeme, pred nama u sad prije svega skupština, izbori za sva tijela, a nakon toga ćemo vidjeti što ćemo s predizbornim ili postizbornim koalicijama, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Socijaldemokrati zato kreću punom parom. Razgovaraju sa strankama, ali i pojedincima. Ambicija im je biti nova točka okupljanja ljevice, ali sa SDP-om samo pod određenim uvjetima.

- Ne dolazi u obzir s ovim vodstvom jer je ovo vodstvo pokazalo da je nedemokratsko, da nema viziju, da je vrlo rigidno te da je sve samo ne demokratski i ne socijalno. Zbog toga SDP da, u SDP-u ima časnih ljudi, prije svega članova koji su još ostali, ali s ovim vodstvom je nemoguće surađivati jer da jest, onda ne bi odlazili iz SDP-a, objasnio je Domagoj Hajduković iz Socijaldemokrata.

- To me jako podsjeća na neke druge političke stranke koje su već postavljale uvjete SDP-u. SDP može, Milanović ne može. Na kolegu Hajdukovića i slične nemam se namjeru obazirati. Što se tiče ostalih političkih opcija na ljevici koje s nama dijele viziju, ideju i svjetonazor, otvoreni smo za razgovore s njima i ti razgovori će u jednom trenutku prijeći u pregovore, najavio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Osvrnuo se i na rezultate izbora za vijeća mjesnih odbora u Rijeci, gdje je SDP prvi put izgubio pred HDZ-om.

- HDZ jedino što može sanjati je da će osvojiti koji mjesni odbor, ali u Rijeci više od toga teško, rekao je Grbin.

A s druge strane političkog spektra ujedinjenja, čini se, opet nema. Most najavljuje da će na izbore samostalno.

- Mi smo i do sada izlazili samostalno i nemamo nikakav problem s time da se odmjerimo pred hrvatskim građanima i da nam oni daju svoj sud o našem radu, istaknula je Marija Selak Raspudić (Most).

Što, naravno, ne isključuje poslijeizborne suradnje.

Kako će to izgledati na izborima, stranke lijevog spektra ipak daju naslutiti jer će Peđa Grbin, prema najavama, govoriti na izbornoj skupštini stranke Možemo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!