Bogdanović: Zagrepčanima povlaštena cijenu za žičaru, jer će podnijeti najveći teret

22.02.2022.

11:04

Autor: I.Z./HRT

Povlaštena cijena za Zagrepčane

Povlaštena cijena za Zagrepčane

Foto: Dnevnik / HRT

Sljemenska žičara dobila je posljednju dozvolu i sutra točno u podne počinje raditi. Najprije za uzvanike i medije, a građane će početi prevoziti u četvrtak od 9 sati. Poznate su i cijene karata - u 3 kategorije. Jelena Šarić je za Dnevnik HTV-a izvijestila kako je žičara Sljeme projekt vrijedan 537 milijuna kuna bez PDV-a. Kapitalni troškovi će se financirati iz gradskog proračuna, a kredit će još 12 godina otplaćivati ZET. Bitno je da žičara počne donositi prihode.

Marko Bogdanović, direktor ZET-a rekao je kako bi planirani prihodi u prvoj godini trebali biti na nivou od 14 i pol milijuna kuna.

- Samim time, žičara bi trebala rasteretiti poslovanje ZET-a, ali ne u mjeri koju bi u ZET-u željeli, naglasio je.

Poznat je i cjenik karata koji će biti u 3 kategorije. U prvom mjesecu će biti promotivne cijene. Na pitanje zašto su se odlučili da građani Zagreba imaju povlaštene cijene karte, Bogdanović je rekao kako je to bilo logično zato što građani Zagrebi kroz prirez koji plaćaju će morati podnijeti najveći teret ove investicije. Kako kaže logično je bilo da istima izađemo u susret i da imaju povlaštenu cijenu koju će moći koristiti.

Bogdanović je rekao kako operativni troškovi na godišnjoj razini iznose oko 27 milijuna kuna od kojih 18 milijuna kuna ide na troškove zaposlenih, dok 9 milijuna kuna odnosi se na sve ostalo.

Tomašević: Žičara se otvara sutra u podne

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević danas je na redovitoj konferenciji za medije govorio o zagrebačkoj žičari, cijenama karata, ali i komunalnom otpadu u gradu Zagrebu. Komentirao je i aktualne političke događaje oko smjene, sad već bivšeg ministra Darka Horvata. Sutra u podne svečano se otvara žičara na Sljemenu.


Tomašević je kazao kako je mandat njega i njegovog tima obilježen ispitivanjem megalomanskih projekata, a jedan od njih je i zagrebačka žičara.

- Naslijedili smo taj projekt, učini smo sve da ga završimo i pustimo u rad, jer bi sve drugo bilo štetno. Jučer je stigla zadnja dozvola, ona od Ministarstva prometa, sutra u podne svečano se otvara, a od četvrtka za građane, najavio je gradonačelnik.

- Troškove žičare nemoguće je naplatiti cijenom karte, rekao je.

Ukupna cijena je 537 milijuna kuna, naglasio je.

- Kapitalni troškovi bit će pokriveni iz proračuna, od strane građana kroz poreze i prireze koji se uplaćuju, a nešto manje kroz cijenu karte, parkirne karte i najma poslovnih prostora. ZET će kredit vraćati dvanaest godina, a još 47 milijuna ići će iz proračuna, poručio je.

Operativni troškovi također će biti subvencionirani iz proračuna pa su o tome vodili računa kada su donosili cjenik. Prvih mjesec dana bit će promotivno razdoblje i akcijske cijene bit će za sve građane. Poznate cijene karte za vožnju žičarom

U jednom smjeru za odrasle osobe bit će 30 kuna, a pedeset kuna za povratnu kartu, za mlade i starije od 65 godina, bit će dvadeset kuna u jednom smjeru, odnosno povratna karta bit će 30 kuna, a za djecu do 15 godina i za one osobe koji imaju besplatan pokaz, žičara će biti besplatna.

- Nakon promotivnog razdoblja bit će kratak prekid, od desetak dana, kada će se obaviti dodatni radovi na smanjenju buke, istaknuo je rekao je gradonačelnik Tomašević.

Nakon tog razdoblja, cijene karte će rasti.

Najniža cijena biti onima koji imaju mjesečni i godišnji pokaz ZET-a, jer je dio gradskog javnog prijevoza. Za njih će cijena biti iste kao u promotivnom razdoblju.

U drugu kategoriju spadaju svi Zagrepčani, jer otplaćuju žičaru. Za njih će cijena biti 40 kuna u jednom smjeru, a povratna karta će biti 70 kuna.

Za mlade od 15 godina, pa sve do 24 godine, starije od 65 godina vožnja žičarom stajat će 25 kuna u jednom smjeru, a povratna karta iznosit će 40 kuna.

Vožnja žičarom ostaje besplatna za svu djecu mlađu od 15 godina, koja su iz grada Zagreba i za sve osobe s invaliditetom.

Punu cijenu će plaćati treća kategorija, oni koji nisu iz Zagreba i plaćat će 75 kuna za jedan smjer i 125 kuna povratna karta, a za mlađe i stariji od 65 godina, 50 kuna, a djeca i invalidi 20 kuna za jedan smjer i 30 kuna za povratnu kartu.

- Stvarno smo se trudili da te cijene budu što povoljnije, dodao je. 


Uvode se i vrećice od deset litara, cijena dvije kune

Tomašević je govorio i o komunalnom otpadu u gradu Zagrebu. Naglasio je kako je na savjetovanje o odluci o komunalnom otpadu pristiglo je 1100 primjedbi, a većina njih se odnosi na veličinu vrećica.

Uvodi se i vrećica od deset litara za otpad, koja će koštati dvije kune.

Tomašević je istaknuo kako je uveden i popust na pelene za djecu i odrasle u vidu besplatnih vrećica. 

 "Najbolje bi bilo da se raspišu prijevremeni izbori"

Zagrebački gradonačelnik odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao je kako je u brojnim drugim europskim destinacijama, cijena vožnje žičare puno viša nego u Zagrebu, te da će učiniti sve da žičaru učine atraktivnom za turiste.

- Točno je da na Sljemenu fali sadržaja i u ovom ćemo se mandatu potruditi da ih uvedemo, poručio je zagrebački gradonačelnik.

Tomašević se osvrnuo i na aktualne događaje, koje pretresaju Vladu i cijelu Hrvatsku. Naglasio je kako je trenutna Vlada preopterećene aferama, te da bi bilo najbolje da se raspišu prijevremeni izbori.

- Da bi Vlada se mogla nositi s ovim izazovima, potrebno je da ima legitimitet, a ne da se pita koji je ministar sljedeći, poručio je Tomašević.

Gradonačelnik nije želio komentirati imena koja se spominju za novog ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!