20:04 / 25.04.2021.

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/HTV

Tri tjedna do izbora, evo rokova i brojki

Izbori, rokovi i brojke

Izbori, rokovi i brojke

Foto: HTV / HRT

Točno je tri tjedna do lokalnih izbora. Rok za prijavu kandidatura istječe 29. travnja u ponoć. Neformalna kampanja traje već mjesecima, a službena kampanja počinje nakon što izborna povjerenstva diljem Hrvatske utvrde pravovaljane kandidature.

Kandidature se predaju izbornim povjerenstvima u 576 jedinica lokalne samouprave, izjavila je potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ana Lovrin. Izborna povjerenstva moraju provjeriti pravovaljanost kandidatura i u roku od 48 sati, 30. travnja ili 1. svibnja objaviti zbirne liste, dodala je. Tada će početi izborna promidžba koja će trajati do 14. svibnja u ponoć. Dotada, tiskat će se glasački listići. 

Provjera potpisa potpore te obrada predanih kandidatura

- Cijeli teret provedbe izbora je na lokalnim, odnosno, gradskim izbornim i općinskim izbornim povjerenstvima koji provode u cijelosti cijeli izborni proces, kazao je Ivica Botica, potpredsjednik Županijskog izbornog povjerenstva Splitsko-dalmatinske županije.

Primjerice, zagrebačko izborno povjerenstvo zasjeda ovdje na Velesajmu, gdje se zaprimaju kandidature ne samo za gradonačelnika i Gradsku skupštinu, nego i za vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora. Tako će građani Zagreba na biračkim mjestima dobiti 4 glasačka listića.

Kako će izgledati glasački listići

Diljem zemlje distribuirat će se ukupno više od 14 milijuna listića. Tiskat će se čak 1232 vrste s imenima lokalnih kandidata. A broj vrsta na pojedinom biračkom mjestu varirat će od najmanje 4 do najviše 7. Broj ovisi o tome hoće li se na tom mjestu birati i dužnosnici iz redova nacionalnih manjina. Kao, primjerice, u Osječko-baranjskoj županiji.

16. svibnja izbori će se provesti u 20 županija i gradu Zagrebu, koji također ima status županije, te u 127 gradova i 428 općina. Broj načelnika, gradonačelnika i župana koje ćemo birati jednak je onom na izborima prije 4 godine. Ali broj njihovih zamjenika, izmjenom zakona, smanjio se za 568. Također, birat ćemo i 10 posto manje članova predstavničkih tijela.
Glasovanje samo u mjestu prebivališta

Tko bude želio glasovati - to će, prema zakonu, moći učiniti samo u svojem prebivalištu. Ne i izvan njega. Zakon po tom pitanju je egzaktan, objašnjava Ana Lovrin. Bilo bi prilično teško ili čak nemoguće distribuirati te vrste listića po cijeloj Hrvatskoj gdje se tko zatekne. Izazov, ali i dodatni trošak predstavljat će provedba epidemioloških mjera.

A ovaj festival demokracije ukupno će stajati više od 100 milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!