Afera s curenjem osobnih podataka

16.12.2022.

20:18

Autor: Iva Magušić - Dumančić/Dnevnik/HRT/A.S.

Podaci od 77 tisuća građana bi trebali biti tajni i privatni

Podaci od 77 tisuća građana bi trebali biti tajni i privatni

Foto: Igor Soban / Pixsell

Iz Agencije za naplatu potraživanja B2 Kapital u javnost su dospjeli podaci o više od 77.000 fizičkih osoba. Riječ je o dosad najvećem curenju osobnih podataka u Hrvatskoj.

Podaci od 77.000 građana bi trebali biti tajni i privatni. To uključuje osobne podatke građana, ali i naziv poslodavca, dugovanja prema agenciji i ono najspornije privatne email adrese i brojeve mobitela, izvijestila je u središnjem Dnevniku HTV-a novinarka Iva Magušić-Dumančić.

Najspornije zato što banke koje prodaju loše kredite takvim agencijama te podatke na ugovorima vrlo jednostavno nemaju i samim time ne bi trebala imati niti agencija. Postavlja se zato pitanje kako je Agencija uopće došla do tih podataka, ali i zašto su, čini se, svi podaci bili na jednom mjestu.

Iz agencije su danas poslali priopćenje gdje tvrde da su odmah po saznanju započeli istragu te kažu da surađuju sa svim institucijama, ali i da provode neovisnu forenzičku istragu kako bi se što prije utvrdilo što se točno dogodilo, ne isključuju mogućnost i hakerskog napada.

Sve je prijavljeno i policiji i državnom odvjetništvu, a istragu provodi i Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) iz koje poručuju kako nema mjesta panici.

- AZOP kao nacionalno nadzorno tijelo započela je s nadzornim aktivnostima .U ovoj konkretnoj situaciji prema preliminarnim podacima možemo reći da nema mjesta za veliku brigu jer se ne radi o podacima koje se koriste za spajanje recimo na bankarske usluge i slično. Čak se ne radi niti o zaporkama niti o korisničkim imenima za nekakve digitalne usluge, rekao je Igor Vulje, zamjenik ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Iz priopćenja tvrtke B2 kapital su poručili da još nemaju cjelovit uvid u listu svih klijenata čiji su osobni podatci neovlašteno otuđeni.

- Intenzivno radimo na utvrđivanju informacija o kojim se klijentima i kojim osobnim podacima se radi te ćemo, nakon što utvrdimo u odnosu na koje klijente je došlo do potencijalnog ugrožavanja osobnih podataka, bez odgađanja obavijestiti klijente, stoji u priopćenju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!