Ove godine počinju preventivni pregledi

11.01.2023.

07:01

Autor: Iva Vukadin/Dnevnik/HRT/A.S.

Zbog podizanja svijesti o zdravlju počinju preventivni pregledi

Zbog podizanja svijesti o zdravlju počinju preventivni pregledi

Foto: Dnevnik / HRT

Kako bi se kod građana podignula svijest o zdravlju, a prevencijom spriječio razvoj najtežih bolesti, u Hrvatskoj ove godine počinju preventivni zdravstveni pregledi. Još se razmatra opseg pretraga i ostali detalji, ali svi punoljetni građani bit će pozvani na sistematski pregled. Projekt bi u cijelosti trebao zaživjeti u posljednjem kvartalu ove godine.

Iako građani podržavaju ovakve preglede, slažu se da će to biti još jedan teret za zdravstveni sustav.

- Nemoguća misija, rekla je prolaznica. 

- Nema ih dovoljno, zaista je zdravstvo preopterećeno, dodaje druga. 

- Ako ja budem pozvan, odazvat ću se, zašto ne, rekao je prolaznik. 

- Mislim da je to dobro, da nije to loše, to je u redu, jer osim toga kako nam je, obolimo, ne znamo što nam je, izjavila je prolaznica. 

Neki liječnici smatraju da je to još jedno u nizu dodatnih opterećenja. 

- Mi sada pričamo o dodatnim obvezama koje bi išle na liječnike obiteljske medicine dok za cijelo to vrijeme nismo zapravo riješili što je s pretjeranom administracijom, obećava se da će se ona smanjiti, na tome se ništa nije napravilo, rekla je Vikica Krolo, dr. med., zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore. 

Opterećenje ili ne - sredinom ožujka počinje pilot-projekt u dvije županije, još se ne zna koje. Prve preglede obavit će između petsto i tisuću građana u dva do tri mjeseca. 

Nakon analize bit će poznati svi detalji provođenja na nacionalnoj razini. I dalje se razmatra koje će se pretrage obavljati, a sankcija za nedolazak neće biti. Prioriteti se znaju.

- Mi smo izdvojili 170 tisuća osoba koje zadnje dvije godine, koje su starije od četrdeset godina, nisu ni na koji način koristile uslugu, bile kod liječnika obiteljske medicine niti su ga kontaktirale, rekao je Tomislav Benjak, voditelj radne skupine za izradu sistematskih pregleda.

Pregledi će se obavljati u domovima zdravlja, a moguće i u bolnicama i županijskim zavodima za javno zdravstvo. Tada bi nalaze dobivao liječnik obiteljske medicine koji daje završno mišljenje.

- Dobar dio tih stvari koje se ovako obuhvaćaju mi zapravo odrađujemo već i sad i nikako ne bi trebalo gledati te neke pretrage koje ovako pripremamo kao potpuno izdvojeni otočić iz svega što je osoba dosad za sebe radila, izjavio je doc. dr. sc. Miroslav Hanževački, član radne skupine za izradu sistematskih pregleda.

Jer obiteljski liječnici najbolje poznaju svoje pacijente i kod njih počinje svako liječenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!