19:26 / 18.02.2022.

Autor: Iva Magušić-Dumančić/Dnevnik/P.F/HRT

Tvrda kohabitacija može se očekivati i dalje

Prošle su dvije godine Milanovićevog mandata

Prošle su dvije godine Milanovićevog mandata

Foto: Dnevnik / HRT

U protekle točno dvije godine mandata predsjednik Zoran Milanović nije štedio Vladu premijera Andreja Plenkovića. Ako je suditi po njihovim današnjim izjavama, i dalje se može očekivati tvrda kohabitacija. 

Predsjednik s karakterom u dvije godine mandata vodio je nebrojene verbalne ratove.

- Ono što govorim i kako nastupam ne mora odgovarati svima stilski niti po pitaju takta, ali takt je za monarhe, a predsjednici nemaju vremena, premijer još manje. I ako želiš nešto naglasiti, pogotovo promijeniti jako teško, onda moraš stvari govoriti i to se neće svakom dopasti. To obećajem i u buduće, najavio je predsjednik Republike Zoran Milanović.

Iza njega je gotovo pola mandata, a sukobi s Banskim dvorima sve su žešći.

- Ima dvije dimenzije: vanjska - štetno izolirano, unutarnja - toksično, snižavanje političke kulture, komunikacija na razini verbalnog divljaštva. Politička kultura na razini pijanaca u nekoj birtiji, smatra predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Predsjednik riječi rijetko bira, pogotovo o suradnicima premijera, no prema svom bivšem stranačkom kolegi Peđi Grbinu nije tako oštar.

- Uvijek treba radit razliku između ljudskih slabosti, nespretnosti i čiste grube pohlepe i grabeža, rekao je Milanović.

Predsjednik smatra da je Zvonimir Frka-Petešić počinio kazneno djelo.

- Prebivalište je prvo prijavio u Zagrebu da bi si ga onda štelao i štimao na Dugi otok samo da bi dobio stan. Uočavate li razliku? Ogromna je, istaknuo je Milanović.

- Hajde sokole, ako je to kazneno djelo - prijavi. Koje kazneno djelo, koji propis, koji je zakon prekršen. Ništa. Dakle, cijelo vrijeme tumačim - niti jedan propis Zvonko nije prekršio. Dobio je sve sukladno propisima koji su na snazi i cijela ova priča je hajka i haranga orkestrirana isključivo od njega i njegovih jataka, rekao je Plenković.

- Došao je u Zagreb iz Pariza, kao masu mojih kolega koji su bili u emigraciji od roditelja emigranata odnosno iseljenika. Svi do jednog su bili nakon toga što su došli iz "vražje matere" prijavljeni u Zagreb, ali svi do jednog - osim Frke, rekao je Milanović.

- On je danas trebao reći Grbin je bandit, razbojnik, netko tko koristi naknade koje ne bi smio, a drugima docira, vrhunac licemjerstva, uzvraa Plenković.

No nije Grbin jedini. Uz saborske povlastice, Arsen Bauk tražio je i jednu od Zagreba - povlašteni parking, što mu je odbijeno. Bila je to, tvrdi Bauk, Bandićeva praksa koju je novi gradonačelnik promijenio. I nije jedini koji je ostao kratkih rukava. Na prozivanja da je rekorder po korištenju povlastica odgovara.

- Ja se nemam potrebe dalje opravdavati. Iznos od 5,5 milijuna kuna je monstruozna neistina. Vidjeli ste jučer popis, ja sam rekorder na 73. mjestu, naveo je Arsen Bauk (SDP).

Njegovu najavu da će tražiti ukidanje naknade za odvojeni život, stranka Centar naziva populizmom, ali i ponovno proziva predstojnika premijerova ureda.

- Imali smo evo i slučaj gospodina Petešića koji je prijavio prebivalište tamo gdje ne prebiva, što je prekršaj, samo da bi dobio državnu nekretninu. Što se događa, zbog svih onih koji zloupotrebljavaju ta prava, sada imamo val populizma, rekla je Marijana Puljak (Centar).

Uzvratio je premijer.

- Vidim danas i ova Puljak. Poručujem se neka se drži radionica za antisemite za Ivoševića koji bi, što je rekao, grkljan isčupao novinarki, neka se bavi njime, neka ga odvede na nekakvu radionicu, na nekakvu rehabilitaciju, da ne glumataju nekakvu urbanu gradsku priču centra jer s centrom nikakve veze nemaju. To je jedna velika prevara birača, rekao je Plenković.

A birači u konačnici odlučuju - hoće li zastupnicima oprostiti, a predsjedniku, ako se na to odluči, dati povjerenje za drugi mandat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!