Katastrofa u dolini Neretve: Vinova loza i nasadi lubenice pod vodom

27.05.2023.

12:26

Autor: Mateja Delija/Dnevnik/HRT/A.S.

Katastrofa u dolini Neretve

Katastrofa u dolini Neretve

Foto: HTV / HRT

Nakon obilnih kiša i visokih vodostaja na području Neretvanske doline, utvrđuje se šteta na poljoprivrednim kulturama. Najviše je uništena vinova loza u Staševici i Pojezerju, a pretpostavlja se da nema spasa ni jednogodišnjim biljkama. Inače, za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je 4 milijuna eura.


Jedanaest milijuna čokota vinove loze raste na području Vrgoračko-neretvanskog jezera. Tijekom nedavnih poplava većina ih je bila potpuno prekrivena vodom. 

- Voda ne otiče, slabo otiče i od ovoga sve skupa što je bilo pod vodom ja mislim neće biti ništa. Ovo je sve propalo, rekao je Petar Zloić. 

Poduzimaju se mjere zaštite kako bi se spasilo što se spasiti može. 

- Ovo je bacanje novaca po meni. Eto, ja imam i moja obitelj skoro trideset tisuća čokota. Od tih trideset tisuća sigurno ih je jedno šesnaest, sedamnaest tisuća potonulo, dodao je Zloić. 

- Velika sredstva se sad moraju ulagati u pojačano zaštićivanje loze što će im pričiniti dodatne troškove, a vidite i sami i mi kao općina ćemo imati velike štete s obzirom na to da će ovi putevi propast koje mi redovno održavamo i nasipamo, rekao je Boro Dominiković, načelnik općine Pojezerje.

Jednogodišnje kulture potpuno uništene

U Staševici su neki čokoti loze još pod vodom, a jednogodišnje kulture potpuno su uništene. Ovaj nasad lubenica jednim dijelom postao je rijeka. 

- Jednostavno ogromna količina vode i neće se ubrati vjerojatno s ove površine ništa, izjavio je Đani Sikirić.

Povjerenstvo za procjenu štete konačne će zaključke donijeti tek kada se voda povuče i završe inkubacijski procesi. 

- Pretpostavljam da će to biti moguće utvrditi tek za nekih petnaestak dana kad ćemo onda poduzeti daljnje korake, poručio je Ivan Marević, zamjenik gradonačelnika Ploča.

Očekuje se proglašenje elementarne nepogode, ali i izgradnja dodatnog tunela koji bi omogućio brži protok vode u more. 

- Hrvatske vode su po informacijama koje imam u postupku studije utjecaja na okoliš za tunel Birina, to bi bio tunel dužine 3,8 kilometara i protoka 60 kubnih metara po sekundi, dodao je Marević.

Vinogradari kažu da takvu količinu padaline u ovo doba godine ne pamte. Ističu da će šteta znatno smanjiti prihode, nekima nažalost jedine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!