10:14 / 24.03.2022.

Autor: Ruža Ištuk/Rat u Ukrajini/IMS/I.Z./HRT

U Hrvatskoj su smještene 43 izbjegle osobe s invaliditetom

Ravnateljica Centra za rehabilitaciju Zagreb Teodora Not

Ravnateljica Centra za rehabilitaciju Zagreb Teodora Not

Foto: Rat u Ukrajini / HRT

Dio izbjeglica s invaliditetom iz Ukrajine smješten je u rehabilitacijskom centru u Sloboštini u Zagrebu. Ravnateljica Centra za rehabilitaciju Zagreb Teodora Not rekla je kako su iz Ukrajine došle 43 osobe s invaliditetom. To su osobe koje su starije životne dobi i smještene su u tri ustanove - Centar za rehabilitaciju Stančić, Centar za pružanje usluga u zajednici Ozalj i u Centar za rehabilitaciju Zagreb. 

Rehabilitacijski centar u Sloboštini primio sedam starijih osoba s invaliditetom

- Mi smo prihvatili sedam starijih osoba s invaliditetom, ali i vrlo ozbiljnim kroničnim bolestima. Te osobe imaju višestruke teškoće, loše su i motorički, bez donjih ekstremiteta s protezama. Primili smo ih pretprošlu noć, s njima je i njihova pratnja gospodin Vladimir iz Kijeva, poručila je Not.

"Koordinacija je jako dobra"

Hrvatske ustane socijalne skrbi vrlo su jake u procjeni potreba korisnika, tako da su procijenjene odmah potrebe ovih izbjeglih ljudi. Oni su sada dobro, ali su još uvijek od velikim stresom i vrlo su zahvalni za smještaj i za sve što je za njih napravljeno do sada.

Not je naglasila kako je koordinacija jako dobra s ministarstvom, ministrom, državnom tajnicom Marijom Pletikosom, te policijskim upravama, kao i sa zdravstvenim sustavom. 

"Putovanje pod policijskom pratnjom"

Ulazak u Hrvatsku i početak dolaska je bio problem, jer je prijevoz, odnosno konvoj za 43 osobe vrlo dugačak.

- Dok smo se skupili na mađarsko-hrvatskoj granici mi smo ih čekali nekoliko sati, ali smo ih čekali punog srca kako bi im pružili zaštitu, dodala je.

Put je bio odlično organiziran, automobili su putovali pod policijskom pratnjom.

Prva adresa na koju su stigli bila je Centar za rehabilitaciju Stančić, gdje su dobili topli obrok.

"Osobe su smještene u tri ustanove"

Nakon toga osobe su podijeljene u tri ustanove.

U Centar za rehabilitaciju Stančić smješteno je dvadeset nepokretnih osoba, u Centar za pružanje usluga u zajednici Ozalj smješteno je petnaest osoba koji su teže pokretni, a u rehabilitacijskom centru u Sloboštini sedam nepokretnih osoba.

Pružena im je kompletna usluga, imaju sve obroke, mogu razgovarati, ali i javljati ako im je nešto potrebno.

"Sustav je odlično pripremljen"

- Moram apsolutno pohvaliti VI. policijsku upravu koja nam je u tri sata u noći kada smo stigli ovdje s izbjeglim ljudima, poslali mobitele s pet osoba koji nam mogu prevoditi s ukrajinskog jezika. Te ljude možemo kontaktirati u bilo koje vrijeme, dodala je ravnateljica Centra za rehabilitaciju Zagreb Teodora Not.

Cijeli zdravstveni sustav također je uključen u ovaj prihvat osoba s invaliditetom.

- Sustav je odlično pripremljen, jučer smo prevezli jednu osobu u KBC Zagreb, te je s liječničkim timom doša i prevoditelj, istaknula je Tot.

Izbjegle osobe koje su smještene u rehabilitacijskom centru u zagrebačkom naselju Sloboština vrlo su zahvalne, a Hrvatska i dalje pomaže Ukrajincima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!