Pomoć izbjeglicama iz Ukrajine neće stati

23.03.2022.

19:34

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/HRT/IMS/Hina/J.L.

Izbjegli iz Ukrajine

Izbjegli iz Ukrajine

Foto: HTV / HRT

Broj izbjeglica raste i u Hrvatskoj, trenutačno ih je više od 9300. Vlada je donijela odluku da će financirati njihovo stambeno zbrinjavanje. Vlasnicima koji svoje nekretnine ustupe za smještaj izbjeglica isplaćivat će se naknada. Ugovori o najmu potpisivat će se s MUP-om na rok od šest mjeseci, s mogućnošću produljenja najviše do godine dana.


Gospođa Valentina Vidmič s kćeri, unukom i njezinom prijateljicom iz ratnog je vihora pobjegla u Hrvatsku. Siguran smještaj pronašle su u virovitičkom prigradskom naselju Sveti Đurađ.

- Kuća i ljudi su dobri, priroda je slična ukrajinskoj, svi se brinu o nama. Donijeli su nam puno hrane, ali ja željno očekujem povratak u Harkiv, iskrena je gospođa Vidmič.

No, povratak, čini se, neće tako skoro. Zato bi pružatelj smještaja u kući u kojoj borave uskoro od države mogao dobivati novac za najam i režije.

Na sjednici Vlade RH donesena je odluka o financiranju troškova za stambeno zbrinjavanje u pojedinačnom smještaju. Za samca trošak će se podmirivati u iznosu od 50 kuna po danu, a za više osoba tako da će za prvog člana to biti 40 kuna, drugog člana 30, trećeg 20, a četvrtog i svakog sljedećeg člana po 10 kuna. Najveći iznos troškova moći će biti 3600 kuna mjesečno. U Vladi smatraju da je riječ o realnom izračunu, koji će se u prvoj fazi podmiriti iz državnog proračuna.

- Vodimo cijelo vrijeme cjelovitu, zaokruženu politiku, koja je politika dobrodošlice, solidarnosti i jednog prihvata ukrajinskih izbjeglica s dignitetom jer to je ono što smo dužni napraviti, to je ono što želimo učiniti, rekao je premijer Andrej Plenković.

Uoči sjednice Vlade, održan je sastanak sa županima te predstavnicima Udruge gradova, Hrvatske zajednice općina i Međuresorne radne skupine. Analizirala se dosadašnja koordinacija službi, a u fokusu je i što učinkovitiji sustav pomoći.

Danijel Marušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija i brodsko-posavski župan, ističe da su svi župani aktivno uključeni u prihvat raseljenih osoba od početka agresije na Ukrajinu, a mnogi župani su se odmah sastali s predstavnicima ukrajinskih manjina.

Procjenjuje se da će izbjeglice i dalje dolaziti u sve većem broju, a očekuje se i njihov dulji boravak u Hrvatskoj. Pomoć, poručuje premijer, neće stati samo na smještaju.

- Želimo intenzivirati sve aktivnosti koje se odnose na zdravstvenu zaštitu, socijalnu skrb, integraciju na tržište rada, uključivanje u predškolski i školski sustav i tako dati mogućnost ljudima da žive dostojanstveno, istaknuo je na sjednici Vlade.

Do danas je u Hrvatsku iz Ukrajine stiglo 9357 izbjeglica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!