U luku Ploče uplovio najveći brod u njezinoj povijesti

19.02.2021.

18:05

Autor: Pero Štrbe/T.V./Dnevnik/HRT

U luku Ploče uplovio je najveći brod u njezinoj povijesti

U luku Ploče uplovio je najveći brod u njezinoj povijesti

Foto: HTV / HRT

U luku Ploče uplovio je najveći brod u njezinoj povijesti čime je s redovitim radom počeo novoizgrađeni Terminal za rasute terete, kapaciteta čak 4 i pol milijuna tona. Uz njega se mogu privezati brodovi duži i od 300 metara s gazom do 18 metara.

Nikad veći brod od Orient Cavaliera nije bio privezan u luci Ploče i nikad u dugoj povijesti luke, jedan brod nije dovezao više tereta.

- Brod Orient Cavalier je dug 255 metara širok 43 metara, s gazom od 14 i pol metara. Doveo je 110 tisuća ugljena iz Australije, objašnjava Joško Nikolić, kapetan Lučke kapetanije Ploče.

A zahvaljujući sustavu s pomičnim trakom, brodski se teret iskrcava i odlaže vrlo brzo.

- Iskrcaj brod radimo s dvije dizalice, uz pomoć ostale mehanizacije. rekao je Dražen Begić, direktor Operativnog sektora Luke Ploče.

Terminal za rasute terete Luke Ploče izgrađen je prije dvije godine, godinu dana trajalo je njegovo opremanje, a godinu dana probni rad. Izgrađen je u sklopu projekta Integracija trgovine i transporta.

- U kojemu su sudjelovali Svjetska banka, lučka Uprava i Luka Ploče d.d. kao koncesionar. Ukupna vrijednost terminala s opremom je nešto više od 100 milijuna eura, ističe Tomislav Batur, ravnatelj Lučke uprave Ploče.

Kapacitet mu je četiri i pol milijuna tona. No vrlo je važna i ekološka komponenta. Za razliku od starog terminala koji je bio blizu grada, novi terminal na samom je dnu luke Ploče,više od kilometra udaljen od grada. A baš zbog veće udaljenosti hrpa ugljena, ali i nove tehnologije, Pločani u posljednje vrijeme udišu znatno manje ugljene prašine nego prije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!