Filipović: Učenici su ozbiljno pristupili nacionalnim i ispitima državne mature

23.06.2023.

08:34

Autor: U mreži Prvog/Hrvatski radio/HRT/R.S.

U mreži Prvog

U mreži Prvog

Foto: HTV / HRT

U emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović i ravnatelj II. gimnazije u Zagrebu Drago Bagić analizirali su proteklu školsku godinu. Osvrnuli su se i na rezultate nacionalnih ispita, državnu maturu te upise u srednje škole. 

Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović rekao da je školska godina bila zahtjevna te da su prvi put provedeni nacionalni ispiti za sve učenike osmih razreda. 

- Sve aktivnosti u okviru Nacionalnog centra uspješno su provedene zahvaljujući sudionicima, ravnateljima osnovnih i srednjih škola, učiteljima i nastavnicima. I, naravno, učenicima, koji su pokazali na nacionalnim ispitima, vjerujem da će tako biti i na državnoj maturi, visoku dozu odgovornosti. Pristupili su vrlo ozbiljno ispitima, što će u konačnici za njih dati zadovoljavajuće rezultate, dodao je. 

Ravnatelj II. gimnazije u Zagrebu Drago Bagić rekao je da je školska godina uspješno zaključena te dodao da je bilo teškoća, ali da je unatoč tomu zadovoljan.

- Ako bih školski ocjenjivao, bila bi to jedna vrlo čvrsta četvorka, istaknuo je. 

Nacionalni ispiti, kriterij upisa u srednje škole?


Filipović je komentirao hoće li nacionalni ispiti postati jedan od preduvjeta za upis u srednje škole. Istaknuo je da je napravljen vrlo važan iskorak u sustavu obrazovanja kada je donesena odluka da će se provoditi nacionalni ispiti. 


- Nacionalni ispiti dat će i već daju odgovore na niz pitanja koje mi u sustavu obrazovanja do sada nismo imali. Hoće li oni biti jedan od kriterija za upis u srednje škole, u ovom trenutku ne mogu reći. Ono što mogu pouzdano reći jest da su već u ovoj prvoj godini provedbe u 886 osnovnih škola ravnatelji i njihovi školski koordinatori, učitelji i stručni suradnici pokazali visok stupanj spremnosti za provedbu nacionalnih ispita, zaključio je. 


- Osnovne škole mogu kvalitetno provesti nacionale ispite, dodao je Filipović. 


Osvrnuo se i na rezultate nacionalnih ispita te rekao da su to realni pokazatelji dostignuća i znanja učenika. 


- Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja nije imala nacionalne ispite i nije mogla tvrditi kakav nam je sustav i kakva su učenička postignuća, objasnio je. 


Dodao je da na nacionalnim ispitima nije cilj utvrditi što učenici ne znaju, nego koja su znanja stekli.

Ispiti državne mature 


Traju ispiti državne mature, a Filipović je istaknuo novost na ispitu iz hrvatskog - ako učenici predaju prazan esej, ispit se neće priznati, odnosno učenici ga neće položiti. Komentirao je i pitanje polaganja dvaju najtežih predmeta, hrvatskog i matematike, kao posljednjih ispita.


- Primorani smo hrvatski i matematiku imati izvan nastavne godine, a time i u ovom tjednu kao dva posljednja ispita jer ti ispiti zahtijevaju organizacijski mnogo prostora, dežurnih nastavnika i neke škole u redovitoj nastavnoj godini to svojim kapacitetima nisu sposobne napraviti, rekao je. 


Privremeni rezultati ispita državne mature bit će poznati 12. srpnja, a konačni 19. srpnja. 


Bagić smatra da je koncept cjelodnevne nastave dobar i da ga podržava. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!