Spektakularno uhićenje članova zločinačke organizacije, MUP objavio video

24.12.2021.

09:42

Autor: Nataša Ban/Dnevnik/B.A./HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: MUP / HRT

Policija je objavila detalje velike akcije u kojoj je u Zagrebu razbijena zločinačka skupina. Objavljena je i snimka uhićenja osam osoba u dobi od 25 do 44 godine za koje se sumnja da su postavljale eksplozivne naprave, naručivale ubojstva i trgovale drogom... U uhićenjima je sudjelovalo više od 50 policijskih službenika, a akacija je provedena u suradnji zagrebačke kriminalističke policije, PNUSKOK-a i USKOK-a. USKOK je sucu istrage predložio određivanje istražnog zatvora protiv petorice okrivljenika, dok su preostali okrivljenici prije lišeni slobode u drugim predmetima.

USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv osmorice muškaraca.


U prošlih godinu dana trojica muškaraca povezala su se s još petoricom kako bi se osvetili dvojici s kojima su se sukobili u istražnom zatvoru. Planirali su likvidirati obitelji tih suparnika uhićenih zbog krijumčarenja droge iz Albanije.


Prije pola godine postavili su pola kilograma eksploziva ispred vrata obitelji jednog od njih na zagrebačkom Laništu. Pokušali su tako ubiti njegovu suprugu i dvoje djece - završilo je s lakšim ozljedama supruge i materijalnom štetom od milijun kuna.


- Ova akcija vrlo je bitna da se prevenira neki teži sigurnosni događaj, odnosno i ugroza života, što je najbitnije, rekao je glavni ravnatelj policije Nikola Milina.


U trenutku uhićenja okrivljenici su upravo utvrđivali gdje živi obitelj drugog krijumčara droge, suparnika, kako bi i njih napali. Očito su se namjeravali obračunati s konkurentima, procjenjuje kriminalist Cvrtila.


- Prema nekim saznanjima, oni su krenuli prema zagrebačkim dečkima u smislu preuzimanja određenog tržišta, odnosno prevlasti, tako da kažemo, na zagrebačkom asfaltu, a na taj način su se zapravo doveli u situaciju da i hrvatsko podzemlje imaju protiv sebe, kaže kriminalist Željko Cvrtila.


Prema priopćenju USKOK-a, dvojica su uhićenika za 15 tisuća eura naručila, ali ne i počinila ubojstvo - zbog prijašnjih sukoba povezanih s ilegalnom trgovinom drogom.


U pretrazi tijekom akcije pronađeni su oružje i eksplozivne naprave, digitalne vage i razne droge, novac u raznim valutama, skupocjeni satovi, uređaji za lociranje i ometanje signala, elektrošokeri te nekoliko osobnih vozila visoke klase.


Jedan je osumnjičenik još u bijegu i nedostupan hrvatskim vlastima. 

Naručitelji ubojstava, krijumčari droge...

Prema pisanju medija, riječ je o skupini koja se sumnjiči da je unazad nekoliko godina diljem Zagreba postavljala eksplozivne naprave, naručivala ubojstva i bavila se trgovanjem narkotika. Mediji dodaju kako se neke od osumnjičenika tereti da su u svibnju postavili i aktivirali eksplozivnu napravu na zagrebačkom Laništu, ispred stana u kojem je živjela obitelj Uskokovog okrivljenika Tomislava Sučića (37). U eksploziji je ozlijeđena Sučićeva supruga, a oštećeno je devet stanova i dizalo.

Sučić je uhićen u srpnju 2019. godine u akciji policije i Uskoka kodnog imena Tebra, zajedno s Tomislavom Sabljom i Đorđem Vuletićem, poznatog iz postupka protiv tzv. zločinačke organizacije. Uskok tereti Sučića i Sablju da su od 2016. do 2019. organizirali krijumčarenje 15,7 tona marihuane i 1,3 kilograma kokaina u Hrvatsku iz Albanije. Pritom su, tvrdi Uskok, njih dvojica te ostalih 18 osumnjičenika zaradili oko 85 milijuna kuna.

Priopćenje USKOK-a 

USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv osmorice hrvatskih državljana (1991., 1985., 1990., 1996., 1973., 1977., 1991., 1989.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja te pokušaja teškog ubojstva, poticanja na teško ubojstvo, pomaganja u teškom ubojstvu, teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti i nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, sve počinjeno u sastavu zločinačkog udruženja.

Osnovano se sumnja da su I., II. i III. okr., u razdoblju od prosinca 2020. do 22. prosinca 2021. u Zagrebu, povezali u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike i druge zasad nepoznate osobe u nakani odmazde dvojici hrvatskih državljana za fizičke napade i ponižavanje za vrijeme dok su boravili u istražnom zatvoru, te u nakani odmazde hrvatskom državljaninu zbog neriješenih odnosa i konflikata povezanih s ilegalnom trgovinom drogom. Pritom su IV. okr. angažirali da izvrši napad na članove obitelji jednog hrvatskog državljanina iz odmazde, V. okr. da izvrši napad na hrvatskog državljanina zbog neriješenih odnosa povezanih s ilegalnom trgovinom drogom, dok su VI. okr. angažirali da osigura eksplozivne tvari i oružje namijenjeno izvršenju tih napada. Posredstvom IV. okr. su, za utvrđivanje točnog identiteta osoba na koje će se izvršiti napadi, nadzora njihovog kretanja, životnih navika i točnog mjesta stanovanja, angažirali VII. i VIII. okr. i druge zasad nepoznate osobe.

U okviru tako dogovorenog plana, u nakani odmazde dvojici hrvatskih državljana, III. okr. je zajedno sa svojim kumom I. okr. dogovorio da će postavljanjem eksploziva ispred stana obitelji jedne od tih osoba lišiti života njegovu izvanbračnu suprugu i dvoje maloljetne djece, kao i da će postavljanjem eksploziva ispred stana obitelji druge osobe lišiti života članove njegove obitelji. Potom je I. okr. od VI. okr. nabavio pet kilograma vojnog eksploziva, a III. okr. je pribavio šifru ulaznih vrata stambene zgrade u kojoj živi obitelj jedne od osoba kojoj su se željeli osvetiti, dok su IV. okr. angažirali za utvrđivanje točnog identiteta članova obitelji, njihovog kretanja i životnih navika te točnog mjesta stanovanja. U tu svrhu se IV. okr. najprije osobno susreo s izvanbračnom suprugom osobe kojoj su se htjeli osvetiti, a potom su VII. okr. i dvije još nepoznate osobe, koristeći se vozilom koje je prethodno nabavio VIII. okr., u dva navrata dolazili na njihovu adresu te su, koristeći se šifrom ulaznih vrata, ulazili u stambenu zgradu u cilju utvrđivanja točnog mjesta stanovanja.

Nakon toga je IV. okr., u cilju da sukladno traženjima I. i III. okr. usmrti navedene osobe te pristajući da u isto vrijeme zbog količine i razorne moći eksplozivnog sredstva izazove opasnost za imovinu i život drugih osoba koje su se nalazile u stambenoj zgradi, ispred ulaznih vrata stana obitelji osobe kojoj su se htjeli osvetiti postavio ruksak s najmanje 500 grama vojnog eksploziva i aktivirao ga sporogorućim štapinom. Uslijed eksplozije došlo je do oštećenja većeg dijela stana obitelji, a izvanbračna supruga osobe kojoj su se željeli osvetiti zadobila je zadobila tjelesnu ozljedu u predjelu nosa i lica, a do težih posljedica po nju i njezinu djecu nije došlo jer se udaljila od ulaznih vrata stana i sklonila u kuhinju nakon što je čula zvuk sagorijevanja štapina ispred ulaznih vrata stana. Također, uslijed te eksplozije oštećeno je i devet stanova na istom katu zgrade, dok su hodnici, prozori i vrata dizala u zgradi oštećena od prvog do šestog kata, čime je prouzročena materijalna šteta od najmanje 1.152.164,64 kune.

Potom se I. okr., sukladno ranijem dogovoru s III. okr., u cilju pripreme napada na članove obitelji drugog hrvatskog državljanina kojem su se željeli osvetiti, susreo s IV. okr. i uputio ga da obiđe jednu ulicu u Zagrebu radi utvrđenja točne adrese na kojoj stanuje obitelj te osobe. IV. okr. je najprije sam obišao tu ulicu, a onda potom i zajedno s VIII. okr., ali do utvrđivanja točne adrese nije došlo jer je IV. okr. istog dana uhićen.

Nadalje, u nakani odmazde hrvatskom državljaninu zbog neriješenih odnosa i konflikata s II. okr., povezanih s ilegalnom trgovinom drogom, II. okr. je s I. okr. dogovorio da će tu osobu lišiti života. U cilju realizacije dogovora II. okr. angažirao V. okr. da za 15.000,00 eura usmrti tu osobu, te mu je u tu svrhu predao dio dogovorenog iznosa od 5.850,00 eura i 50 grama kokaina, dok je I. okr., sukladno navedenom dogovoru, na dječjem igralištu u blizini jednog trgovačkog centra u Zagrebu, ostavio revolver koji je V. okr., po prethodnom dogovoru i uputama II. okr., istog dana i preuzeo. S namjerom da uporabom tog oružja liši života navedenu osobu, V. okr. je dva dana obilazio adresu njegovog stanovanja, no do napada nije došlo jer je osoba u tim trenucima bila izvan Hrvatske. Potom je V. okr., na traženje II. okr., vratio revolver I. okr., a nakon što je idućeg mjeseca saznao da se osoba uskoro vraća u Hrvatsku i to prenio II. okr., od njega je zatražio da mu ponovno osigura revolver kako bi mogao izvršiti napad. Nakon toga je II. okr. u dogovoru s I. okr. nabavio revolver od VI. okr., koji ga je istog dana na parkiralištu jednog trgovačkog centra u Velikoj Gorici, po uputama I. okr., predao V. okr. koji je ponovno obišao adresu stanovanja osobe kako bi je pronašao i lišio života. Do napada nije došlo jer navedena osoba ni taj dan nije bila u svom domu.

USKOK je sucu istrage predložio određivanje istražnog zatvora protiv petorice okrivljenika, dok su preostali okrivljenici ranije lišeni slobode u drugim predmetima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!