Danas 96 novozaraženih! Najviše stanovništva cijepljeno u Zagrebu, najmanje u Šibensko-kninskoj županiji

06.07.2021.

07:34

Autor: V.G./HRT/IMS

Koronavirus/Ilustracija

Koronavirus/Ilustracija

Foto: Sanjin Strukic/Zeljko Lukunic/Josip Regovic / PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježeno je 96 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 528. Na bolničkom su liječenju 132 pacijenta, od kojih 10 na respiratoru. Preminule su dvije osobe.

Najviše stanovništva cijepljeno u Zagrebu, najmanje u Šibensko-kninskoj županiji

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je da je do sada jednom dozom cijepljeno malo više od milijun i 510 tisuća građana, a objema milijun i 175 tisuća. To znači da je, do sada, najmanje jednom dozom cijepljeno oko 37% ukupnog, odnosno 45% odraslog stanovništva Republike Hrvatske.

Objavljeni su i podaci o procijepljenosti ukupnog stanovništva u županijama.

Najveća je (43,4%) u Gradu Zagrebu. Slijede, s postotkom većim od 40% - Primorsko-goranska, Varaždinska i Istarska županija te Međimurska, gdje je do sada cijepljeno 39% ukupnog stanovništva.

Najmanja procijepljenost, 30,5% je u Šibensko-kninskoj županiji. Samo su malo bolje Bjelovarsko-bilogorska, Splitsko-dalmatinska, Zadarska i Ličko-senjska županija, u kojima i dalje nije cijepljena ni trećina ukupnog stanovništva.

Božinović: Cijepljenje je izlaz, to nije politička odluka, nego znanstveno utemeljeno

Cijepljenje i potpore poduzetnicima bile su teme sastanka premijera Andreja Plenkovića i koalicijskih partnera u Banskim dvorima. A na cijepljenje je još jednom pozvao potpredsjednik Vlade i načelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović. Poručio je da je to jedini odgovor na nove varijante koronavirusa kako bi se smanjio prostor za dodatne mutacije.


U Zadarskoj županiji strože mjere

Proteklih tjedana najviše je novozaraženih imala Zadarska županija. Na početku glavnog dijela turističke sezone ondje su stoga ponovno uvedene strože epidemiološke mjere. Od ponoći pa sve do 18. srpnja zabranjeni su koncerti, velika okupljanja na otvorenom i svečanosti na kojima nije moguće nadzirati poštuju li se mjere.


- Ovo je poruka da se shvati koliko je ozbiljna situacija i taj privilegij od 15 dana zatvaranja ne smijemo doživjeti kao privilegij, već kao kaznu ili kao popravni ispit gdje možemo polučiti dobar rezultat i pozvati djelatnike i ljude koji žive u našem gradu na što veću procijepljenost kako bismo bili sigurna destinacija, rekao je Mario Paleka, direktor Turističke zajednice grada Zadra.

Danas su u Zadarskoj županiji evidentirane 23 novooboljele osobe, no više zabrinjava rast broja hospitaliziranih. Naime, na COVID odjelu je 10 pacijenata, a dvoje je na respiratoru, javila je u podnevnom Dnevniku HRT-ova novinarka Žana Morović Rudić.

Novo pravilo za COVID potvrde

Na dan 5. srpnja cijepljeno je 37,3 posto ukupnog stanovništva, odnosno 45% odraslog stanovništva. Ukupno je utrošeno 2.687.515 doza cjepiva. Prvu dozu cjepiva primilo je ukupno 1.511.987 osoba (uključujući doze sa statusom nepoznato), a od njih je 1.175.528 cijepljeno dvjema dozama.

Uskoro na snagu stupa i novo pravilo u vezi s dobivanjem COVID potvrda. Svi oni koji su preboljeli COVID-19 i prime prvu dozu cjepiva više neće morati čekati 22 dana, nego će odmah moći zatražiti potvrdu. Ona će vrijediti 210 dana, kao i za osobe koje su cijepljene dvjema dozama.

Zašto pada zanimanje za cijepljenje?

Boris Ujević, dopredsjednik HUBOL-a, gostujući u Studiju 4 HTV-a rekao je kako razlog pada interesa za cijepljenje vjerojatno leži u činjenici da Hrvati ne vjeruju svojim institucijama. Ne podržava Vladinu taktiku kažnjavanja necijepljenih.

- Kako potaknuti cijepljenje? Možete ih motivirati, a možete ih i kažnjavati. Osobno sam skloniji motiviranju, ali Vlada se odlučila za drugačiji pristup. Nisam siguran da će on uroditi plodom, rekao je  dr. Boris Ujević, dopredsjednik HUBOL-a, u Studiju 4.

Pregled najnovijih vijesti iz svijeta:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!