Velika smjena turista

09.07.2022.

20:49

Autor: Margareta Jozinović Vuković/I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Gužve na naplatnim postajama i pred tunelima

Gužve na naplatnim postajama i pred tunelima

Foto: Marin Tironi / PIXSELL

Drugi je srpanjski vikend i, očekivano, velika smjena turista zbog koje je cijeloga dana pojačan promet na svim cestama koje vode prema moru i s mora, kao i na graničnim prijelazima te u trajektnim i zračnim lukama. Prema posljednjim podacima, u zemlji je trenutačno gotovo 800 tisuća turista od čega 90 posto stranih. Najviše ih je iz Njemačke, Češke, Slovenije, Poljske i Slovačke.

Na gotovo svim cestama jednak prizor - gužva. Odmor je bio savršen, vrijeme, mjesto, sve. Promet nije savršen, ali to nije poseban problem, očekivano za odmor u turističkoj zemlji.

Gužve na izlazu iz zemlje, očekivana rijeka turista i na ulazu u nju. Na graničnom prijelazu Kaštel - kolona duga 2 kilometra.

No nervoze nema na graničnom prijelazu Rupa.

Prema podacima sustava eVisitor dosad je ostvareno 6.8 milijuna dolazaka i 31 milijun noćenja. Najviše noćenja zabilježeno je u Rovinju, Dubrovniku, Poreču, Splitu i Umagu.

Da nas očekuje odlična sezona, potvrđuju podaci o prometu na cestama. Oborili smo rekord s početka kolovoza 2019., ove je godine srušen početkom srpnja. Kroz naplatne postaje Lučko prošlo je više od 51.000 vozila.

Mnogi su se zaputili na otoke pa zadovoljno trljaju ruke i u splitskoj trajektnoj luci.

- Preko 65 tisuća putnika, preko 14 tisuća vozila očekujemo ovaj vikend. Pritisak nam je još od jučer, imali smo jednu izvanrednu liniju prema Supetru, sad nam se malo zagužvalo u Supetru, šaljemo dodatnu liniju 12 sati prema Braču, što se tiče ostalih linija dupkom popunjene, rekla je Jelena Ivulić, koordinatorica Jadrolinije u Splitu.

Jer Hrvatska obala mnogima je omiljeno odredište u koje se, nakon dvije pandemijske godine, rado vraćaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!