20:25 / 08.02.2021.

Autor: Vlatka Kalinić/Dnevnik/HRT/IMS

Više od 60 prijava za seksualno uznemiravanje na fakultetima

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Pixabay

Zbog afera oko seksualnog uznemiravanja i nasilja na zagrebačkim akademijama i fakultetima, kao i pitanja upravljanja Filozofskim fakultetom, Ministarstvo znanosti i obrazovanja zatražilo je hitan sastanak Sveučilišnog savjeta koji je zadužen za nadzor rada Sveučilišta. Istodobno, val prijava studenata protiv profesora nastavlja se...


Više od 60 zagrebačkih studenata, većinom studentica, prijavilo je svoje profesore za seksualno uznemiravanje.

Do danas 29 prijava stiglo je dramskoj, 15 prijava likovnoj akademiji, 12 studentica prijavilo je istog profesora na Veterinarskom fakultetu, a sedam prijava stiglo je na Filozofski.

- Imam osjećaj da će ih biti još više, budući da sam s nekim studenticama u kontaktu koje još skupljaju hrabrost, rekla je Norma Trkovnik, studentska pravobraniteljica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Mučno je, kaže Norma, slušati što su njezine kolegice proživjele. Na Filozofskom fakultetu sve ide sporije - Etičko povjerenstvo dalo je ostavku, a dio zaposlenika osporava legitimitet v.d. dekana Miljenka Šimprage, kojeg je na čelo fakulteta postavio rektor Damir Boras.

- Predložila sam dekanu da maknemo sa strane sve nesuglasice jer ovo je zbilja jedna velika stvar i ti slučajevi zaslužuju hitno rješavanje, kaže Trkovnik.

O prijavama, kako doznajemo, Senat zagrebačkog Sveučilišta nije službeno raspravljao. A neće ni sutra jer je sjednica odgođena. Fakulteti i akademije osnovali su svoja povjerenstva, prijave prosljeđuju policiji.

- Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke samoinicijativno počeli su s provođenjem izvida u nekoliko obrazovnih institucija. Uvažavajući činjenicu o tajnosti policijskih izvida, kao i zaštite prava žrtve, nismo u mogućnosti iznositi druge detalje, kažu iz PU zagrebačke.

- Nitko zapravo nije imao uređenu proceduru kojom bi se tretirale ove posebne situacije. Očito je da je većina kolega primila poruku. I da im je jasno da moraju nešto promijeniti, rekla je Franka Perković Gamulin, dekanica Akademije dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

A nešto se, kaže, mora promijeniti i na sveučilišnoj razini. Na pitanje što se poduzima - iz Rektorata odgovor nismo dobili. A to isto zanima i resorno ministarstvo.

- S obzirom na aktualna događanja na Sveučilištu u Zagrebu, Ministarstvo je pozvalo Sveučilišni savjet, kao tijelo koje nadzire zakonitost djelovanja sveučilišnih tijela i tijela sastavnica, da analizira i utvrdi činjenične i pravne okolnosti, poručuju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ministar traži i hitno izvješće pa je sad na potezu Sveučilišni savjet.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!