Emotivan razgovor s Elom, sestrom Vjekoslava Prebega

23.09.2022.

Zadnja izmjena 19:08

Autor: Ruža Ištuk/Leon Čuljak/Dnevnik/B.A./HRT

Ela Kovač

Ela Kovač

Foto: Dnevnik / HRT

Hrvatski državljanin koji se borio za Ukrajinu i koji je zarobljen kod Mariupolja - Vjekoslav Prebeg, u bolnici u Dubravi ostat će još nekoliko dana, na daljnjim pretragama. Jutros ga je posjetilo izaslanstvo Vlade, a trenutačno mu je najpotrebnija psihološka pomoć. Njegova sestra razgovarala je s našom Ružom Ištuk.


Nakon dvije godine brat i sestra jučer su se u bolnici u Dubravi ponovno sreli. Emocije neopisive. I suza i plača i grljenja, svega što ide uz to, svega je tog bilo i bilo je super, kaže Ela Kovač.

- On je uvijek htio biti vojnik. Otkad je bio malo dijete njemu je to želja. Puno se oko toga pripremao i svašta. Ali evo sad mislim da malo više vrednuje život, dodaje sestra.

Mjesecima u grču

Mjesecima je, kaže, bila u grču, neizvjesnosti, ovisna o vijestima.

- Najaveći strahovi su mi bili da ne završi negdje u Gulagu, negdje do kraja života služeći njima. I da ga maltretiraju. Čak i ne toliko da bude kraj, dodaje Ela.

Sad ima manje brige. Jučer je, kaže - cijeli dan kuhala i spremala kako bi dočekala Vjekoslava kod kuće. Najveća mu je želja, dodaje - zelena salata i da vidi prijatelje.

Ali i sigurno utočište Vjekoslavu pružaju u bolnici u Dubravi.

- Pacijent je dobro, međutim zbog dodatnih dijagnostičkih pretraga i psihološke pomoći bit će zadržan još nekoliko dana. (...) Sigurno je to kompleksno i nije jednostavno, nakon toliko mjeseci provedenih u takvim uvjetima. Međutim on se osjeća dobro i drži se dobro, kazao je ravnatelj bolnice Ivica Lukšić.

Vijest emotivno dočekali i susjedi

Vijest je to koju su emotivno dočekali njegovi susjedi u zagrebačkom naselju Knežija.

Nakon oslobađanja preko Saudijske Arabije i Frankfurta Prebeg je jučer stigao u zagrebačnu zračnu luku iz koje je prevezen u bolnicu u Dubravi kako bi mu se pružila pomoć. Naša ekipa jučer ga je dočekala ispred bolnice, a Ruža Ištuk i danas se odande javila u podnevni HTV-ov Dnevnik.

- Iako su nam liječnici jučer potvrdili da će Vjekoslav Prebeg danas biti pušten iz bolnice, to se ipak neće dogoditi. Zbog trbušnih tegoba koje je imao od ranoga jutra ostaje u bolnici na daljnjim pretragama, a pružit će mu i svu psihološku pomoć koja mu je prijeko potrebna, javila je Ištuk. Navela je da je Prebeg u bolnicu došao s devijacijom nosa i ozljedom desnog ramena, a nakon pregleda psihijatra utvrđeno je da je jako traumatiziran i da u bolnici ostaje do daljnjega.

Jutros ga je u bolnici posjetilo izaslanstvo Vlade - potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar zdravstva Vili Beroš i posebni savjetnik predsjednika Vlade, bivši ministar obrane Damir Krstičević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!