Vlada tvrdi: neće biti redukcije struje i plina, radimo na mjerama za ublažavanje krize

24.08.2022.

19:08

Autor: Lucija Judnić/T.V./Dnevnik/HRT

Neće biti redukcija ni struje ni plina

Neće biti redukcija ni struje ni plina

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Još uvijek se bruse detalji paketa Vladinih mjera kojima bi se olašao udar energetske krize na građane. Trebao bi biti predstavljen za 10-ak dana, a obuhvatit će i gospodarstvo, i poduzetnike i socijalno ugrožene. Iz Vlade umiruju građane i ističu da redukcije plina i struje neće biti.

Jedino što je zasad sigurno je da će struje i plina - biti dovoljno.

- Nikakvih redukcija vode, plina i struje neće biti, skladišta plina Okoli se pune svojim tijekom, odnosno onako kako smo planirali. Nikakve reduakcije neće biti, poručio je Oleg Butković , ministar mora prometa i infrastrukture i potpredsjednik Vlade.

No pitanje je kolika će biti njihova cijena. Za građane gotovo sigurno previsoka, pa se intenzivno radi na mjerama ublažavanja tog udara.

- Do kraja ovoga tjedna imat ćemo radnu verziju prijedloga svih mjera, koje obuhvaćaju i mjere za gospodarstvo, i za poduzetnike i za socijalno ugrožene građane, kaže Butković.

Zagrebački poduzetnici već sada dobijaju račune za plin veće i preko 400 posto, mnogi tvrde - neće to preživjeti. Ministar gospodarstva Davor Filipović poručuje - gospodarstvenici, kao i neki građani morat će dati i svoj doprinos.

- Učinit ćemo sve da skratimo procedure za alternativne izvore energije. Što se tiče samih poduzetnika, dio njih dobiva veće račune, dio njih je potpisao ugovore koji im omogućuju lagodnije poslovanje, međutim sve ćemo napraviti da naši gospodarstvenici i građani prođu sa što manje udara, rekao je Filipović.

Pomoć od Vlade zazivaju i loklane samouprave. Većina županija i gradova plinske kapacitete osiguravala je puno prije krize, no svi strepe od poremećaja.

- Mi smo još početkom godine za cijelu godinu osigurali dovoljno energenata. Već tada su cijene rasle, bile su 50 do 70 posto veće nego godinu dana prije, tada smo uočili taj rast cijena, tako da do kraja godine smo osigurani, poručio je Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije.

No, Gradska plinara Zagreb opskrba ima tek 10 posto manevarskog prostora za povećanje kapaciteta, tvrdi gradonačelnik, a u najavi je povećanje potrošača. Moglo bi im se vratiti njih i do 70 tisuća koji su dosad koristili tržišnog opskrbljivača. Kako je dio njih povećalo cijene, a dio odustao od opskrbe - kućanstva sad imaju pravo na povratak upravo zagrebačkoj plinari.

- Ti kupci, ako im budu ponuđeni novi uvjeti opskrbe plinom s nekim datumom, recimo 1. listopada ove godine, koji su nepovoljniji od onih koje trenutno imaju po tržišnim uvjetima, dakle ako budu imali veću cijenu plina, oni mogu ne prihvatitit te uvjete i odlučiti u datom roku koji ne smije biti manje od 14 dana, vratiti se na javnu uslugu opskrbe plinom, objašnjava Goran Babić, direktor sektra za plin i naftu Hrvatske energetske regulatorne agencije.

I dodaje kako svaki opskbljivač u javnoj usluzi mora pri planiranju ukalkulirati sva kućanstva na svom području.

A da će nova kućanstva gradu stvoriti problem plinari i to ne samo u kapacitetima- dao je naslutiti već jučer gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević.

Građani, gospodarstvo, opskbljivači... mnogi će očekivati pomoć države.

- Neće biti sigurno dovoljno sredstava da se pomogne svima, to mora ljudima biti jasno, dakle mi ne možemo pomoći niti svom stanovništvu niti svim poduzetnicima i institucijama i ponašati se kao da inflacije nema, to ne možemo napraviti, to niti jedna država nije napravila, poručio je Marko Primorac, ministar financija dodavši da će Vlada iz proračuna pomoći najugroženijima.

Ipak, s današnje sjednice Vlade saboru je upućen prijedlog da se na 5 posto smanji PDV na isporuku sječke, peleta i drva za ogrjev, kao i nultu stopu PDV-a za solarne panele.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!