Vodostaji u Petrinji u padu, na području Karlovca situacija bolja

21.05.2023.

Zadnja izmjena 12:03

Autor: Jelena Šarić/Vijesti/HRT/A.S.

Petrinja

Petrinja

Foto: Edina Zuko / PIXSELL

Već tjedan dana traje borba s nabujalim rijekama. Iako je najgore iza nas, opasnost još nije prošla. Vrh vodenog vala na petrinjskom i sisačkom području kreće se vrlo sporo i nasipi su i dalje pod velikim pritiskom. Na karlovačkom području Kupa i Korana opadaju po nekoliko centimetara na sat.

Na terenu je i ekipa HTV-a, iz Petrinje se javila Jelena Šarić.

Kaže da je najgore prošlo, a čini se da su vodostaji u Petrinji u opadanju. Očekuje se da će se za nekoliko dana opadanje intenzivirati.

Jutros su se punile vreće, stvaraju se zalihe za svaki slučaj, da se nasip može ojačati s obzirom na to da je pritisak vode i dalje velik. 

Željko Tonković, načelnik Stožera civilne zaštite Petrinje, rekao je da je noć bila mirna. 

- Možemo biti zadovoljni kako je protekla noć i vjerujemo da nakon ovog sunca slijedi relaksacija koju svi zaslužujemo poslije sedam dana, istaknuo je Tonković.

Kaže da su vodostaji u padu, a Kupa je sada na 964 cm. 

- Vjerujemo da će u idućem periodu početi intenzivnije padati, smiriti se i vratiti te da za nekoliko dana slijedi oporavak, dodao je. 

Dodaje da će vojska i sve službe biti u Petrinji dok god je to potrebno.

Kaže da nijedna kuća nije potopljena ni ugrožena. 

- Onih nekoliko incidenata, to su uglavnom podrumi, ali to je blizina Kupe i zapravo položaj tih kuća koje ne možete obraniti. Naravno, građani imaju pravo biti nezadovoljni, to je ljudski razumljivo, ali mi smo poduzeli sve da ne bude veće štete, poručio je Tonković.

Situacija je zaista teška, mi smo na neki način naviknuli na poplave kada su niže. Međutim, kad vam uđe u kuću, to je prestrašno. Imamo sve ono što nam treba, pripremili smo se, daleko smo od grada tako da, što se tiče hrane, sve imamo. Najveći je problem kad dođe voda unutra, rekla je Gordana iz Koritinja. 

- Imamo obiteljski dan, ne možemo na posao, u školu i nemamo drugih opcija, vidite da je sve pod vodom. Voda je od utorka na cesti, nama nije ušla u kuću, ali do trgovine moramo čamcem, pa do auta i obratno, kazala je Katarina iz Šišljavića.

Stanje bolje i na području Karlovca 

Stanje je mnogo bolje i na području uz Kupu između Karlovca i Petrinje, pa i u mjestima u kojima je još jučer prijevoz čamcem bila jedina opcija. Voda se povlači, ispumpavanja je sve manje, a glavni zadatak vatrogasaca i drugih službi sada je čišćenje i sanacija. 

- Šteta je golema, u kući smo od vatrogasaca dobili dvije pumpe. Dosta je toga uništeno, ne samo kuće nego i dvorišne zgrade, rekla je Nevenka iz Pokupske Blatnice.

- Zamrzivači su mi u garaži na stolu, sve smo podignuli. Koke na daskama, kazala je Željka

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!