Za tri dana novi sustav odvoza otpada, jesu li Zagrepčani spremni?

28.09.2022.

19:40

Autor: Ante Raić/Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

U Zagrebu u subotu počinje provedba novog sustava naplate i odvoza miješanog komunalnog otpada. No, ni tri dana prije, mnogima - mnogo toga i dalje nije jasno kako bi sve trebalo funkcionirati u praksi. Čeka se i odluka suda o nizu prijava koje su podnesene zbog uvođenja novog modela.

Trpimir Majcan u Čistoći je radio 23 godine. Dobro je upućen u sustav te je uoči početka provedbe novog modela naplate odvoza otpada podnio nekoliko prijava - jer vrećice, tvrdi, nisu u skladu sa zakonom o gospodarenju otpadom.

- Zakon kaže što se na vrećici mora nalaziti – je li to čip, je li to barkod, što u ovom slučaju neće biti. Drugo, ne postoji način kako oni misle naplaćivati ugovorne kazne jer ne postoji dokaz da je usluga izvršena, izjavio je Trpimir Majcan, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Donja Dubrava (HDZ).

Dok se sud ne očituje, model se počinje primjenjivati u subotu. Stoga su HRT-ovi novinari upitali građane jesu li se pripremili i nabavili nove vrećice, te jesu li im skupe:

- Za 40 litara bunt vrećica dođe 80 kuna. Ne znam šta bi vam rekla, nisam očekivala da će biti tako skupo, kazala je Martina.

- Mislim da je nešto trebalo napraviti u svakom slučaju. Nadam se da će biti uspješno. Stvar je u ljudima, ne vrećicama, izjavio je Dalibor.

- Ne znamo kud ćemo s kantama. Ne znamo kud ćemo s vrećicama. To je žalosno, to je sramota, kazala je Jelena.

- Ako će to stvarno pomoći da grad bude čišći, prihvaćam i taj izdatak, rekla je Milka.

Sindikalisti ističu da su u Gradskoj upravi zaboravili na najsiromašnije građane, s obzirom na to da su besplatne vrećice predviđene samo za stanovnike Jakuševca i korisnike pelena.

- Postoji cijeli niz građana koji i ovako jedva spajaju kraj s krajem i nisu osobe starije životne dobi i nemaju malu djecu koja trebaju pelene. Nisu u toj poziciji da su povlašteni, ali imaju određenu veću količinu otpada pa će biti prisiljeni to dodatno platiti, kazao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata. 

U Gradskoj upravi kažu da su cijene vrećice formirane u skladu sa zakonom, koji traži da pružatelj usluge - odnosno Čistoća posluje i ekološki i ekonomski održivo.

- Mi smo kreirali stvar tako da Čistoća tj. pružatelj usluge posluje bez gubitka. Do sada je Čistoća poslovala s gubitkom i do 200 milijuna kuna godišnje. To nije bilo održivo, istaknuo je Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Zagreba. 

Proteklih se dana spominjala i nestašica najmanjih ZG vrećica u trgovinama i na kioscima, no u većini koje su jutros posjetili novinari HRT-a, bilo ih je i to u svim veličinama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!