Zagrebački problemi - građani nezadovoljni, oporba kritizira

24.08.2023.

19:52

Autor: Marisabel Majić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Mjesec dana prošlo je od najveće oluje koja je pogodila Zagreb, a grad još nije očišćen - uz to mnoge su javne površine - zarasle, a smeće se ponovno gomila pokraj kontejnera. Građani su nezadovoljni, a oporba poručuje - gradska vlast ne zna upravljati gradom.

 U većem dijelu grada Zagreba visoka je trava, polomljene grane, smeće izvan kontejnera. Građani nisu zadovoljni.

Kritike i iz redova gradske oporbe.

- Mislim da je osnovni krivac u svemu aktivizam, ideologija koja je postala važnija od odgovornog upravljanja. Ponovit ću što govorimo u posljednje dvije godine, kako ljudi koji do sada nisu ništa bitno u životu radili, ne mog voditi ovako ozbiljan sustav kao što je grad, istaknuo je Mislav Herman, potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine.

- Ono što mi smatramo da je uzrok tim problemima je ono što gradonačelnik naziva reformom u Zagrebačkom holdingu što je za njega reforma, ali zapravo nanose štetu gradu, naglašava Lovro Matković, gradski zastupnik Mosta.

Iz sindikata Zagrebačkog holdinga poručuju da je uz nedostatak ljudi, najveći problem loša organizacija.

-Tragedija je što se tiče košnje trave. Vi u 7. mjesecu ne nabavljate materijal, dijelove za kosilice i flakserice, a dečki s terena nemaju noževe za kose, a to ste trebali imati u 1.i 2. mjesecu da odete na servis i normalno krenete u košnju, naglasio je Darko Kleinberger, predsjednik sindikata Zagrebparking.

Podsjetimo, gradonačelnik je poručio da se granje i drveće odvozi prema prioritetu, a cijeli posao bit će gotov do rujna. 

Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba u Dnevniku HRT-a osvrnuo se na zamjerke građana što je u gradu nepokošena trava, te je rekao kako prošla dva ljeta nije bilo problema s košnjom.

- Dogodila se najveća oluja u povijesti Zagreba. Mi smo imali 4 tisuće stabala izvaljenih iz korijena, imali smo 10 tisuća oštećenih stabala s odlomljenim granama koje su pale na zelene površine, rekao je.

Dodao je kako su se sve prometnice stavile u funkciju nakon 24 sata, ali, kako kaže, on je tada rekao kako će nakon ovakve oluje trebati za raščišćavanje grada trebati 6 mjeseci.

- Rekao sam kako će biti angažirana privatna poduzeća koja će pomoći Zrinjevcu u raščišćavanju i sve će biti raščišćeno tijekom rujna, naglasio je gradonačelnik.

Rekao je kako će se privatnicima za raščišćavanje platiti oko milijun eura.

- Radnici Zrinjevca su radili 6 dana u tjednu na temperaturama od 40 stupnjeva da bi raščišćavali grad, naglasio je.

Gradonačelnik govori kako je do sada jednom mjesečno bio ciklus košnje trave. Sada s ovom tropskom klimom košnja je potrebna svaka dva tjedna.

- Osnovni je problem u nedostatku radnika za ovakve izvanredne situacije. Želim da je Zagreb spreman i za to i sada zapošljavamo dodatnih 100 radnika, govori.

Dodaje kako se na „novo normalno” vrijeme treba priviknuti i grad ide s još većim brojem zapošljavanja vatrogasaca, kupnjom novih vozila, ide se s pojačavanjem mostova, ali i s novim mostom preko kanala Sava-Odra.

Mladež HDZ-a: Zagreb je postao zapuštena europska prijestolnica


Mladež HDZ-a u četvrtak je objavila da je Zagreb postao zapuštena europska prijestolnica na što se, kažu, ne bi trebali naviknuti jer obitelji izdvajaju značajan dio budžeta za adekvatnu gradsku uslugu te su pozvali gradonačelnika Tomaševića da krene baviti se poslom.

- Zanemarivanje potreba građana i nedostatak liderstva u Gradu Zagrebu naša je svakodnevica. Zagreb je postao zapuštena europska prijestolnica. Nepokošena trava, prljave ulice i hrpa komunalnih problema nešto su na što smo se već navikli, a ne bismo trebali jer zagrebačke obitelji mjesečno izdvajaju značajan dio svojih budžeta za adekvatnu gradsku uslugu, istaknula je Mladež HDZ-a na svojoj facebook stranici.

Još jednom su pozvali zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da "krene baviti se poslom za koji je izabran".

Kako se najavljivalo, očekivali smo barem minimalni pomak u dvije godine vlasti Tomislava Tomaševića. Ipak, dobili smo prelijevanje iz šupljeg u prazno uz popularno prebacivanje krivice", izjavio je predsjednik Mladeži HDZ-a i zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Maksimilijan Šimrak.

Kaže kako bezidejnost i kasne reakcije aktualne gradske uprave vidimo čim se osvrnemo oko sebe.

- Pogledajte samo kako izgledaju ulice i parkovi u Zagrebu - obrasli travom. Ako strateška odluka nije uzgajanje alergena, onda grad jednostavno ne radi dobro svoj posao, zaključio je Šimrak. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!