Zaraženo 30 korisnika Doma za starije, četvero hospitaliziranih

04.09.2021.

19:20

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/B.A./HRT

Dom za starije osobe Peščenica u Zagrebu

Dom za starije osobe Peščenica u Zagrebu

Foto: Dnevnik / HRT

Znatno se ubrzava rast broja novozaraženih u četvrtom valu epidemije u Hrvatskoj. Danas imamo 882 nova slučaja zaraze, što je gotovo 50% više u odnosu na prošlu subotu. Trenutačno oboljelih već je gotovo 4500.  

Očekivano, s rastom broja novozaraženih te i dalje nedovoljnom procijepljenošću, ponovno jača pritisak na zdravstveni sustav. U bolnicama je 469 oboljelih, gotovo stotinu više nego prošle subote. Na respiratoru je 59 najtežih slučajeva, također znatno više nego prije tjedan dana.


U posljednja 24 sata još je sedmero preminulih s COVID-om. U šest dana ovoga tjedna ukupno je umrlo 37 oboljelih. Cijeli prošli tjedan imali smo 24 žrtve epidemije.


30 zaraženih i zagrebačkom Domu za starije osobe


Klupe prazne, posjeti zabranjeni. U Domu za starije osobe Peščenica u Zagrebu 30 korisnika zaraženo je koronavirusom, četvero je hospitaliziranih. 


- Tu se radi o jednom ozbiljnijem komorbiditetu općenito kod tih osoba, i malo o starosnoj dobi. Recimo, jedna gospođa koja je u KB-u Dubrava ima 102 godine, kaže ravnateljica doma mr. sc. Marija Orlić.


- Izuzev dva korisnika su svi bili cijepljeni, dodaje i poručuje:


- Nema nikakve panike, simptomi su slabiji i naši korisnici osjećaju se sigurno.


Izvor zaraze, kaže, teško je utvrditi.


- Oni su odlazili u svoje familije, na more, vikendice, jednostavno su se uključili u građanstvo, u dućan i ostalo, i sad je vrlo teško utvrditi gdje je to počelo, kaže Orlić.

Necijepljeni najčešće završavaju u bolnicama


S druge strane velik broj posjetitelja, ali i cijepni punkt na Jesenskom međunarodnom stočarskom sajmu u Gudovcu pokraj Bjelovara.


- Bitno je da je pružena mogućnost da svi koji žele mogu doći i iskoristiti tu mogućnost da se na jednostavan način cijepe, tako da smo mi tu za njih spremni i pripravni, poručuje dr. med. Zlata Ileković Pejić, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije.


Necijepljeni najčešće završavaju u bolnicama.


- Preko 85 posto do 90 posto su necijepljeni, kaže dr. sc. Željko Zubčić, ravnatelj KBC-a Osijek.


- Imamo 25 bolesnika kojima je registriran COVID, od toga je dvoje na respiratoru, dodaje.


Na COVID-odjelu u KBC-u Rijeka 28 je oboljelih od kojih je 5 na respiratoru. Broj zaraženih sve je veći.


- Na današnji smo dan s 93 novooboljela u ovome valu doživjeli svojevrsni dnevni rekord, u odnosu na jučerašnji dan to je dvostruko više, kaže dr. med. Dobrica Rončević, epidemiolog NZJZ-a Primorsko-goranske županije.


Više oboljelih vodi prema većem broju hospitaliziranih, a da virus ne miruje pokazuje i najnovija mi-varijanta koja prijeti i u Europi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!