Zasađeno 415 stabala za 415 godina Klasične gimnazije u Zagrebu

11.11.2021.

19:43

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Klasična gimnazija

Klasična gimnazija

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Klasična gimnazija u Zagrebu, najstarija je srednja škola u Hrvatskoj. Kontinuirano djeluje od 1607. pa je organizirana akcija - 415 stabala za 415 godina Klasične gimnazije. Učenici i nastavnici pošumljavaju područja koja su uništena zbog klimatskih promjena. 

Ako možda i bude pitanje na nekom kvizu koja je najstarija srednja škola u Hrvatskoj, ovim prilogom olakšat će mnogima. Da, prije 415 godina osnovana je Klasična gimnazija u Zagrebu.

- Ona je uvijek bila jezgra naših naprednih ideja i jezgra naših najvećih kulturnih ustanova, rekao je Dionizije Sabadoš, prof. latinskog i grčkog, Klasična gimnazija u Zagrebu, 1967.

Upravo profesor Sabadoš bio je razrednik roditeljima današnje ravnateljice koja je i sama završila Klasičnu gimnaziju. I kaže smeta je kad je pitaju: što danas možeš s latinskim i grčkim u informatičko doba?

- Bez tog nekog temelja ne možemo ići naprijed u tom suvremenom društvu, rekla je Zdravka Martinić-Jerčić, ravnateljica Klasična gimnazija Zagreb.

A koliko žele pomoći tom današnjem svijetu, opterećenom klimatskim promjenama pokazali su i djelom. Žele da iza njih ostane trag. Dobili su i posadili 415 sadnica.

- Znanost pokazuje da još nije prekasno, moramo se pokrenuti, ovdje smo, živimo. Ne možemo bez zraka, ne možemo bez drveća, rekla je Anamarija, maturantica Klasična gimnazija Zagreb.

- Kada to klasičari posade to i raste, rekao je Alen, 2. razred Klasična gimnazija, Zagreb.

Dok sade pitamo ih zašto su upisali Klasičnu gimnaziju i je li ispunila njihova očekivanja.

- To nije škola koja se fokusira samo na jedno područje znanosti, to je zapravo prirodoslovno-matematička, jezična, klasična, sve u isto vrijeme, rekla je Sunčica, 2. razred Klasična gimnazija Zagreb.

- Imamo puno fakultativnih predmeta od filmologije, antičke, dramske, novinarske, svaki učenik se može pronaći u školi i za svakog imamo ponešto, rekla je Ana, maturantica Klasična gimnazija, Zagreb.

- Znam grčki, latinski, engleski, imamo niz fakultativnih predmeta dakle još francuski, španjolski, talijanski, kazala je Anamarija, maturantica Klasična gimnazija, Zagreb.

Ali nisu stali saditi, i kažu posjećivat će ovo područje bar jednom godišnje da vide kako stabla napreduju. Mladi klasičari nadaju se da će svojim djelom barem malo ublažiti klimatskih promjene s kojima živimo.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!