20:14 / 06.06.2021.

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/B.A./HRT

Zašto se maturanti najviše boje ispita iz hrvatskog jezika i pisanja eseja?

Država smo s najmanjim brojem tjednih sati materinskog jezika

Država smo s najmanjim brojem tjednih sati materinskog jezika

Foto: Dnevnik / HRT

Provjerom znanja engleskog jezika počeli su obvezni ispiti državne mature. Maturanti se najviše boje, i to godinama - ispita iz hrvatskog jezika i pisanja eseja. Istražili smo zašto je to tako, što kažu maturanti, a što nastavnici.

Snježana Prusec Kovačić, učiteljica razredne nastave u OŠ Vugrovec-Kašina, svaki dan sa svojim prvašićima provede određeno vrijeme u kutiću za čitanje.               


- Primjećujem da današnja djeca imaju problem s čitanjem, teško se odlučuju, odustaju od čitanja, kaže.


Kada se uvodila matura prije 13 godina, nitko nije mogao ni zamisliti da će upravo hrvatski jezik, i to esej, ili jednostavnije - sastavak iz hrvatskog jezika, mnogim maturantima biti - najveći problem. 


- Strah me je hoću li dobro napisati hoću li zadovoljiti kriterije, kaže maturant Marko iz Rijeke.


- Koliko god da je materinski jezik, puno se očekuje, kaže maturantica Stela iz Osijeka.


- Smatram da mnogi moji vršnjaci imaju problem s izražavanjem i to je već prva velika prepreka u pisanju eseja, kaže maturantica Gabrijela iz Zagreba.


Država s najmanjim brojem tjednih sati materinskog jezika

Gabrijela je državna prvakinja iz hrvatskog jezika. Kreirala je stranicu na društvenoj mreži i savjetima pomaže svojim vršnjacima pa i za pisanje eseja. I Gordan iz Splita ima svoje mišljenje zašto je esej bauk.


- Jer se nedovoljno piše, jer se esej skine online, automatski se isprave pogreške i smatramo da time što smo dobili bolje ocjene online smo sazreli i unaprijedili svoje znanje iz eseja što nije utemeljeno, kaže Gordan.


- Većina maturanata nema jasne i kvalitetne informacije na koji način se vrednuje esej i to je nešto što je u magli, a drugi je čitalačka pismenost, kaže Ivan Janjić, prof. hrvatskog jezika i književnosti iz Prve gimnazije u Zagrebu.


Dakle, vraćamo se na početak priče - itekako je važna navika čitanja od najranije dobi. Uz to, sada nam na naplatu dolazi to što smo država s najmanjim brojem tjednih sati - materinskog jezika.


- Pisanje eseja iz hrvatskog je vještina poput sviranja. Što više pišemo, napisat ćemo bolji esej, kaže maturant Gordan.


U poplavi predmeta, razmišljanju kako zadovoljiti prenatrpanu satnicu, naravno da nešto mora patiti. Šteta što je to baš izražavanje, i to pismeno na materinskom jeziku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!