Pokrenut projekt integracije izbjeglih Ukrajinaca na hrvatsko tržište rada

19.04.2023.

19:56

Autor: Jelena Šarić/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Pokrenut projekt integracije izbjeglih Ukrajinaca na hrvatsko tržište rada

Pokrenut projekt integracije izbjeglih Ukrajinaca na hrvatsko tržište rada

Foto: HTV / HRT

U Hrvatskoj je oko 22 tisuće izbjeglih Ukrajinaca. Mnogi su od njih bez smještaja i posla. Kako bi se to promijenilo, Europska banka za obnovu i razvoj pokrenula je projekt kojemu je cilj uključiti izbjeglice na hrvatsko tržište rada.

Bježeći iz razorenog Mariupolja Svitlana je sa svojom obitelji prije godinu dana utočište pronašla u Zagrebu. Vrlo brzo pronašla je i posao iako nije znala ni riječ hrvatskog.


- Bilo me strah. Nisam znala što raditi, nisam znala što misliti. Ne znam pričati, ..., prisjetila se Svitlana Nikolaienko


Dobila je veliku podršku kolega.


- Super je! Odlična je, sve razumije. Dobra je s gostima. Nemam što reći. Volimo je i jako podupiremo. 


Kako bi pomogle tisućama izbjeglica koje su poput Svitlane ostale bez doma i posla, snage su udružile Europska banka za obnovu i razvoj, zaklada Solidarna Hrvatska i ukrajinska udruga "SVOJA".


- Procjenjuje se da se od 5000 do 7000 Ukrajinaca među izbjeglicama u Hrvatskoj može zaposliti. Hrvatska treba radnu snagu, i niskokvalificiranu i visokokvalificiranu, tako da potražnja postoji, rekla je Viktoria Zinčuk, regionalna direktorica za središnju Europu, Europska banka za obnovu i razvoj. 


- Dok Ukrajinci ne poznaju dobro jezik, naravno da zauzimaju neke jednostavne pozicije - u hotelijersko-ugostiteljskom sektoru, u prodaji,... kazala je Irina Pronenko, stručnjakinja za zapošljavanje ukrajinske udruge "SVOJA". 


Mnogo je Ukrajinaca visokoobrazovano, ali rade jednostavnije poslove. Jedan od problema pri zapošljavanju je priznavanje diploma. 


- Imate u Hrvatskoj nekoliko desetaka doktora koji su primorani raditi kao konobari, iako u Hrvatskoj fali doktora, a trenutno po ubrzanom postupku nostrifikacija diploma za doktore traje oko dvije godine, upozorio je direktor zaklade Solidarna Hrvatska Ivan Blažević


Kako bi se cijeli proces integracije u tržište rada ubrzao, osim inicijativa privatnih poduzetnika i civilnih udruga potreban je veći angažman institucija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!