Zbog izmjena Izbornog zakona ponovno se užarila politička scena u BiH

20.07.2022.

19:56

Autor: Ilko Barbarić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Užarena politička scena

Užarena politička scena

Foto: - / Shutterstock

Zbog izmjena Izbornog zakona ponovno se užarila politička scena Bosne i Hercegovine. Naime, u javnosti se pojavila informacija da bi visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt mogao posegnuti za tzv. Bonskim ovlastima i nametnuti rješenja o kojima se godinama nisu mogli dogovoriti bosanskohercegovački političari.

HRT-ov dopisnik iz Sarajeva Ilko Barbarić kazao je za središnji Dnevnik HTV-a kako se još uvijek javno ne znaju rješenja. Ona se još uvijek nalaze u Uredu visokog predstavnika međunarodne zajednice Bosne i Hercegovine u Sarajevu - Christiana Schmidta.

Počele široke konzultacije s vodećim političkim dužnosnicima 

- Ne žele izlaziti u javnost, osim što kažu, da ne žele komentirati špekulacije i medijske objave, poručio je Barbarić.

Ono što je sigurno da je visoki predstavnik Christian Schmidt, počeo široke konzultacije s vodećim političkim dužnosnicima u Bosni i Hercegovini. Čelnicima parlamentarnih stranaka, kao i ambasadorima Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini. 

Odluka do 1. kolovoza?

Očekivano, podijeljena je bosanskohercegovačka javnost, osobito politička. Bošnjaci pozivaju visokog predstavnika Schmidta da ne donosi izmjenu Izbornog zakona do izbora.

S druge, pak strane Hrvati u Bosni i Hercegovini, pozivaju Christiana Schmidta da izmjeni Izborni zakon, da donese odluke kojima će im biti spriječeno da im i dalje političke predstavnike u Bosni i Hercegovini biraju drugi.

HRT-ov dopisnik iz Sarajeva, neslužbeno doznaje, da će najviše intervencije biti visokog predstavnika u dijelu, koji se odnosi na izbor predstavnika u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

- Neslužbeno se doznaje da bi ta odluka mogla biti donesena i objavljena do 1. kolovoza, naglasio je Barbarić.

- Za nas je prihvatljivo svako rješenje za izbor člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine koje će implementirati presude Ustavnog suda i Međunarodnog suda za ljudska prava, a to je dakle, da ukinemo diskriminaciju koju imamo. Najefikasniji način za takvo nešto je da biramo člana Predsjedništva iz parlamenta, rekao je predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić

- Ustavni sud je rekao da nije, niti narušava, niti će biti narušen vitalni nacionalni interes Bošnjaka ni drugih naroda s prijedlogom Hrvatskog narodnog sabora, time je situacija potpuno čista. Mi vidimo, po meni, ove opskurne ratnohuškačke govore mržnje pri samoj pomisli da mi implementiramo odluku ustavnog suda, poručio je zastupnik u Parlamentu Federacije BiH, Damir Džeba, HDZ.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!