Ciljevi se ne biraju, ruske rakete padaju posvuda

10.05.2022.

19:33

Autor: Željko Raić/Dnevnik/HRT/IMS/J.L.

Bombardiran trgovački centar u Odesi

Bombardiran trgovački centar u Odesi

Foto: Igor Tkachenko / REUTERS

Dok svijet još analizira jučerašnje poruke koje je s proslave Dana pobjede u Moskvi poslao Vladimir Putin, ruski napadi na ciljeve u Ukrajini nastavljeni su nesmanjenom žestinom. Rusi pod svaku cijenu žele osvojiti cijeli Donbas na istoku, a granatiraju se i ciljevi na jugu zemlje. U razorenom Mariupolju, u čeličani Azovstalj, posljednjem dijelu grada koji i dalje drže branitelji, nalazi se i još stotinu civila, tvrde ukrajinski izvori. Od sinoć traju žestoki napadi na crnomorsku luku Odesu pri čemu se ruske snage koriste podmornicama, brodovima i zrakoplovima. Ukrajinci tvrde da Rusi u napadima upotrebljavaju i hipersonične rakete.


Vojni ciljevi zacrtani u Moskvi i dalje se pokušavaju ostvariti na terenu. Spajanje regije Donbas s anektiranim Krimom i zauzimanje Odese glavni su među njima. Nakon relativnog zatišja, Rusi su započeli nove raketne napade. Ciljevi se ne biraju, ruske rakete padaju posvuda. 

- Odesa je opet postala meta ruskih hipersoničnih raketa. Prvi podaci govore o čak sedam njih koje su pale na grad. Svi objekti koji su pogođeni nemaju veze s vojnom strukturom, kazala je glasnogovornica zapovjedne zone "Jug" Natalija Humeniuk.

U trenutku napada na Odesu, ondje je bio predsjednik Europskog vijeća. Charles Michel odmah je odveden u najbliže sklonište, no, iako pod dojmom, nastavio je posjet prema programu. 

U Odesi je pogođen i trgovački centar u kojem su bili brojni zabavni sadržaji.

- Proglašena je uzbuna pa je na svu sreću bio prazan. Ali nije mi jasno gdje tu Rusi vide vojne ciljeve, izjavio je Genadij Truhanov, gradonačelnik Odese.

Ruski vojni izvori kao mantru svaki dan ponavljaju svoja izvješća o velikim vojnim uspjesima. Koje ne potkrepljuju dokaznim materijalima.

- I noćas su pripadnici vojske Luhanske republike u suradnji s ruskim postrojbama izveli nove napade na istoku Ukrajine i pritom osvojili grad Popasnu, uništili sva zapovjedna mjesta ukrajinske vojske i pomaknuli njihovu liniju obrane nekoliko kilometara, priopćio je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

No činjenica je da ruska vojska ne napreduje prema zacrtanom planu. O tome svjedoči i Marat Gabidullin, bivši pripadnik zloglasne ruske plaćeničke skupine Wagner, one iste koja se borila u Siriji. Objašnjava da nisu očekivali tako dobar i organiziran otpor naroda, a i ukrajinska je vojska sve profesionalnija i bolje organizirana.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i dalje poziva svijet da im pomogne u naoružavanju kako bi se rat što prije završio, ali isto tako poziva i na uvođenje još jačih sankcija Rusiji.

- Pozivam svijet da nauči nešto iz naših pogrešaka. Jer mi smo bili toliko ovisni o ruskim energentima i shvaćali smo ih kao opće dobro. No oni Rusima služe samo kao sredstvo za ucjenjivanje i prijetnju, poručuje.

U Ukrajinu su stigli šefovi diplomacija Njemačke i Nizozemske. Posjetili su Buču i Irpinj, mjesta masovnih zločina nad civilima, koja postaju simboli ratnih zločina 21. stoljeća, nečega za što se mislilo da se više nikada neće dogoditi na tlu Europe.

Američki predsjednik Joe Biden napokon je reaktivirao i potpisao zakon koji potječe još iz Drugog svjetskog rata a omogućuje slanje vojne pomoći Ukrajini.

Naglasio je da je to zakon koji omogućuje predanost izgradnji demokracije, mira i zaštite ljudskih sloboda u Europi.

Iz Kremlja stiže vijest da Rusija neće sudjelovati na posebnoj sjednici Vijeća UN-a za ljudska prava o Ukrajini koja je sazvana na zahtjev Kijeva. Kažu da neće sudjelovati u novoj političkoj emisiji organiziranoj pod krinkom izvanredne sjednice.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!