Eksplozija zaraze delta varijantom

19:51 / 23.07.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/Elizabeta Gojan

COVID-Zertifikat

COVID-Zertifikat

Foto: Illustration / Shutterstock

Zaraznija, delta varijanta koronavirusa sada dominira u velikim dijelovima Europe, objavili su Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti i Svjetska zdravstvena organizacija. Delta varijanta već je otkrivena u gotovo svim europskim zemljama i nastavit će se širiti i potiskivati ​​druge varijante, osim ako se ne pojavi novi virus. Europske zemlje, ali i one u drugim dijelovima svijeta i dalje se bore s pandemijom.


Specijalna policija suzavcem je rastjerivala stotine prosvjednika koji su blokirali ulaz u slovački parlament i zgradu gađali jajima dok zastupnici raspravljali o restriktivnim zakonima zbog COVID-a.


"Stop korona fašizmu" i "Izdaja" - uzvikivali su prosvjednici u Bratislavi, nezadovoljni mjerama prema kojima bi se samo cijepljenima omogućio lakši pristup javnim događajima.


- Ovakvi su prosvjedi posvuda. Svugdje su skupine ljudi koje su dezinformacije prevarile i postali su antivakseri, rekao je Juraj Krupa, zastupnik stranke Ol'ano u paramentu.


Nacija s 5,5 milijuna stanovnika cijepila je samo 34,9% populacije objema dozama, što je jedna od najnižih stopa prema broju stanovniku među članicama EU-a.


Vlada Novog Zelanda suspendirala je na najmanje osam tjedana svoj "balon za putovanja" s Australijom jer se zemlja suočava s eksplozijom zaraze delta-varijantom koronavirusa.


- Prema mišljenju naših zdravstvenih stručnjaka, sada postoji veći rizik od delta varijante nego u vrijeme kada smo omogućili slobodna putovanja u Australiju. Vladina je dužnost zaštititi Novozelanđane od COVID-a, istaknula je novozelandska premijerka Jessica Ardern.


U Australiji, nakon sastanka nacionalnog kabineta sa svim šefovima saveznih država, premijer Scott Morrison odbio je zahtjev za preusmjeravanje dodatnih doza Pfizerova cjepiva u Sydney. Zatražila je to premijerka savezne države Novi Južni Wales Gladys Berejiklian zbog eskalacije zaraze u toj državi. Sve je okarakterizirala kao "nacionalnu nuždu".


Novi Južni Wales bilježi najveći dnevni porast broja novih slučajeva koronavirusa ove godine, više je od 1.900 zaraženih.


- Oba su cjepiva, i Pfizerovo i AstraZenecino, učinkovita. Oba imaju dopuštenje za uporabu i odobrena su u ovoj zemlji za starije od 18 godina. A kao što smo danas saznali, cjepivo Pfizer moći će se primjenjivati i za starije od 12 godina. Ta su cjepiva važna. Ohrabrio bih ljude svih dobnih skupina da se cijepe onim što im je dostupno, poručuje australski premijer.


Međutim, Australija se pohvalila još jednim rekordnim danom u cijepljenju protiv COVID-a s upotrijebljenih gotovo 200.000 doza. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!