G7 usvojio infrastrukturni plan kao protutežu jačanju kineskog utjecaja

12.06.2021.

17:26

Autor: Elizabeta Gojan/HRT/Hina/Reuters

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Čelnici skupine G7 usvojili su u subotu na samitu u Engleskoj plan za potporu zemljama niskih i srednjih prihoda u izgradnji bolje infrastrukture kao protutežu jačanju utjecaja Kine.

Čelnici skupine G7 postigli su konsenzus o potrebi zajedničkog pristupa prema Kini koja izvozi robu po nepošteno niskim cijenama i krši ljudska prava, rekao je u subotu visoki dužnosnik administracije američkog predsjednika Joea Bidena.

Dogovorili su i potrebnu koordinaciju otpornosti opskrbnog lanca kako bi se demokracije međusobno podupirale, rekao je dužnosnik.

- Rekao bih da su bili jednoglasni kad je riječ o volji da se kritizira kršenja ljudskih prava i temeljnih sloboda. Predani su djelovati na ono što vidimo, dodao je.

- G7 daleko je odmakao u odnosu na prije tri godine kada u završnoj izjavi Kina nije bila ni spomenuta, rekao je.

Po pravilima WTO-a, označavanje Kine "netržišnim gospodarstvom" omogućuje njezinim trgovinskim partnerima, uključujući SAD, da koriste poseban okvir kako bi utvrdili izvozi li Kina robu po nepošteno niskim cijenama i, ako je to slučaj, da uvedu dodatne protudampinške carine.

Predsjednik Joe Biden rekao je da želi da plan pod nazivom "Build Back Better World" (B3W), a koji SAD podržava, bude kvalitetnija alternativa sličnom kineskom programu, prenosi BBC.

Kina putem inicijative Jedan pojas jedan put financira izgradnju željeznica, cesta i luka u mnogim zemljama, ali je zbog toga i predmet velikih kritika jer neke od njih gura u velike dugove.

U izjavi sa samita u Cornwallu, čelnici G7 navode da će ponuditi transparentno partnerstvo visokih standarda utemeljeno na vrijednostima.

No pojedinosti o tome kako će se taj plan financirati nisu jasne.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da još nisu u fazi da to mogu objaviti. 

SAD posebice kritizira kinesku tzv. "dužničku demokraciju".

Novi plan za sprečavanje pandemija

Novi plan, vodeća globalna zdravstvena deklaracija usmjerena na sprečavanje budućih pandemija, nazvana Deklaracijom iz Carbis Baya, rezultat je drugog dana summita najmoćnijih i najbogatijih država svijeta, okupljenih u skupini G-7. Čelnici Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, uz lidere Europske unije i Ujedinjenih naroda, njome se obvezuju da će iskoristiti sve svoje resurse kako bi spriječili da se pandemija ikada više ponovi.


- Svima je u interesu da se svi cijepe, bolje prije nego poslije. Nažalost, dosad se u svijetu cijepilo neravnomjerno i vrlo nepravedno. Ipak, ohrabruju me najave objavljene uoči sastanka G7, rekao je Antonio Guterres, glavni tajnik Ujedinjenih naroda.

Napetost se jasno osjetila kad je na red došao postbrexitovski trgovinski sporazum između bivše i ostalih članica Europske unije. Čelnici EU-a pozvali su premijera Ujedinjenog Kraljevstva da se pridržava potpisanog sporazuma o razdruživanju čiji je dio i Protokol o Irskoj i Sjevernoj Irskoj. Njime se želi sačuvati mirovni sporazum postignut na Veliki petak, kojim su ukinute kontrole na irskom otoku između Republike Irske i Sjeverne Irske.

Boris Johnson poziva, pak, na kompromis.

- Mislim da su i naši prijatelji shvatili da je glavna obveza britanske vlade održati teritorijalni integritet Ujedinjenog Kraljevstva. To ćemo i učiniti. Napravit ćemo sve što je potrebno da to osiguramo, rekao je Johnson.

Američki predsjednik od svojih je kolega zatražio suprotstavljanje rastućem utjecaju Kine. Joe Biden poziva na osnivanje novog saveza koji bi se s Pekingom nadmetao u ulaganjima u infrastrukturu zemalja u razvoju.

Za sada sve ide na ruku čelnicima G-7. Sunčan dan i plavo more uz obale Cornwalla, prosvjednici koji su dovoljno daleko od njih da ih ne ometaju. Uspjeli su se družiti i s kraljevskom obitelji i fotografirati s Elizabetom II. 

96-godišnja kraljica je, sama inzistirajući na oružju a ne nožu, s lakoćom mačem prerezala tortu obrazovne dobrotvorne organizacije "Projekt Eden" koja pod dojmljivom konstrukcijom u obliku balona krije tisuće biljnih vrsta.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!