Gojan: Potresni prizori - iz Ukrajine stigao vlak s bolesnom djecom

19:43 / 02.03.2022.

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/IMS/HRT

Elizabeta Gojan na mađarsko-ukrajinskoj granici

Elizabeta Gojan na mađarsko-ukrajinskoj granici

Foto: Dnevnik / HTV

Prema procjenama UNHCR-a do srpnja bi iz Ukrajine u Mađarsku moglo stići 250.000 izbjeglica. Novinarka HTV-a Elizabeta Gojan, koja se nalazi na granici Mađarske i Ukrajine, izjavila je za središnji Dnevnik HTV-a da je ondje mnogo volontera, a i da je svjedočila potresnim scenama, dolasku vlaka s bolesnom djecom iz napadnutih ukrajinskih gradova, Kijeva i Harkiva. Osim što mnogi izlaze iz Ukrajine, u tu je državu, kaže, i ušlo 80.000 Ukrajinaca iz inozemstva koji će se pridružiti obrani države.

- Dok deseci tisuća ljudi napuštaju Ukrajinu bježeći od rata u Ukrajinu je ušlo oko 80.000 Ukrajinaca iz inozemstva koji će se pridružiti borbi protiv ruskih vojnih snaga. Bez obzira što tisuće odlaze, mnogi ostaju. Pokazuju i dokazuju da su najjače ukrajinsko oržuje baš sami Ukrajinci, kazala je Gojan. 

Istaknula je da se nastoji smanjiti pritisak na glavni granički prijelaz te da su otvorena još dva dodatna prijelaza na granici za Ukrajince koji su se odlučili pješice doći do Europske unije.

- Iz zemlje bježe i mnogi strani studenti. Razgovarali smo s mnogima iz Maroka, Afganistana i Indije. Kijevske vlasti demantiraju da su bili izloženi rasističkom tretmanu ukrajinskih vojnika i graničara, koji nisu dopustili da autobusima izađu iz Ukrajine, nego to samo omogućavaju Ukrajincima, dodaje. 

- Humanitarna i izbjeglička kriza koja se odvija u istočnoj Europi dovest će do dugotrajnih posljedica pogoršanih pandemijom COVID-a. Kako se ruska vojna kampanja širi, ukrajinske bolnice ostaju bez kritičnih medicinskih zaliha, jer je kretanje ugušeno ratom. Sve je veći broj civilnih žrtava. Ukrajinske vlasti tvrde da je u sedam dana rata ubijeno 21 dijete, naglasila je Gojan i dodala da je odbjegli proruski bivši ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič u Minsku, a da se prema ukrajinskim obavještajnim podacima, Kremlj priprema ponovno ga imenovati predsjednikom Ukrajine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!