19:52 / 27.04.2021.

Autor: Željko Raić/Dnevnik/IMS/HTV/E.P.C.

Indija na rubu snaga - pandemija ne posustaje

Ilustracija - COVID-19 u Indiji

Ilustracija - COVID-19 u Indiji

Foto: Amit Dave / REUTERS

Stanje se u Indiji potresno je - epidemija bolesti COVID-19 ne smiruje se. Danas je ponovno opet više od 300 tisuća novozaraženih, a zdravstveni sustav ne funkcionira. Europska unija poslala je prve pošiljke medicinske pomoći, u pomoć priskače i vojska. Indija doslovno na rubu snaga.

Međunarodna pomoć jedina je nada da će indijsko zdravstvo pružiti uslugu svima onima kojima je pomoć potrebna. Nema te zdravstvene ustanove u zemlji koja ne traži pomoć.


- Situacija u bolnici uistinu je kritična. Ovakav oblik pandemije nismo očekivali. Mogu reći da proživljavamo pakao, kaže Sharaaarang Sachdev, ravnatelj specijalne bolnice u Aakashu.


Nema osnovnih lijekova, nestašica kisika i dalje uzrokuje najveće probleme


- Kupujem kisik po cijeni zlata. Od jučerašnjih 20 rupija za kilogram, danas je cijena narasla na više od 50. Crno tržište na svakom je koraku, izjavio je ravnatelj nabave specijalne bolnice u Aakashu.


Iz središnjih regija u najugroženiji New Delhi stigao je tzv. "Oxygen express" s cisternama kisika. No, sve je to nedovoljno ako međunarodna zajednica ne organizira redovitu pomoć. 

To se počelo i događati. Humanitarna pomoć stiže iz Kine, Rusije. U slanje lijekova i opreme uključila se i Europska unija.


- Nitko od nas nije siguran dok nije siguran cijeli svijet. Zato šaljemo pomoć i tako pokazujemo solidarnost sa svima onima kojima je pomoć potrebna, izjavila je španjolska ministrica vanjskih poslova, Arancha Gonzalez Laya.
Iz Europe stiže drukčija priča. Krivulja trećeg vala počela je padati. Većina zemalja najavljuje ili provodi ublažavanje mjera.


Talijani se opet okreću turizmu, godinu dana prošlo je od posljednjeg turističkog obilaska rimskog Koloseja.


I Francuska je počela ublažavati mjere. Otvorene su osnovne škole i vrtići. Roditelji i djeca sretni su. Nema više učenja od kuće, druženje je opet dopušteno.


Restorani i kafići i dalje su zatvoreni, pa je posljednje istraživanje pokazalo da sve više Francuza pije kod kuće. Prodaja pića u trgovinama porasla je za 25% posljednjih nekoliko mjeseci.

Najveći rast zabilježila je prodaja vina, i to francuskih kvalitetnih, što posebno veseli domaće vinare.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!