Kijevski profesor: Uvjeti za mir sada se ostvaruju na bojišnici

09.09.2022.

11:11

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/B.A./HRT

Maksim Kamenjecki

Maksim Kamenjecki

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Prof. dr. sc. Maksim Kamenjecki s kijevskog Sveučilišta za međunarodne odnose Taras Ševčenko jutros se u HTV-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska javio Skypeom iz Kijeva te otkrio kako izgleda život u glavnom gradu, ali i ostalim dijelovima ratom pogođene Ukrajine.

Kamenjecki je rekao je da su uzbune postale dio kijevske svakodnevice, dok granate u tom gradu već duže vrijeme nisu opasne.


- Nažalost, za neke druge gradove poput Harkiva i Mikolajiva i granatiranje je problem. Za Kijev sad nešto manje, ali uzbune imamo gotovo svaki dan, rekao je Kamenjecki.


Rekao je da je u Kijevu inače život skoro normalan, dok je u gradovima blizu bojišnice prilično opasno.


Naveo je da, prema uputama vlasti, obrazovne institucije i visoke škole mogu raditi sa studentima i učenicima samo ako imaju skloništa. Glavna zgrada njegovog sveučilišta nema sklonište, pa se nemaju gdje skloniti u slučaju uzbune, zbog čega se nastava održava online.


Što se tiče energetske situacije, Kamenjecki je prenio kako je gradsko poglavarstvo reklo da je "Kijev spreman za zimu na preko 80 posto".


- Imat ćemo manju temperaturu u stanovima, ali smo u boljem stanju nego gradovi gdje je nastradala infrastruktura, rekao je Kamenjecki.


- Što se tiče Kijeva, stanje je skoro normalno, dodao je.


Naziru li se mirovni pregovori, nazire li se kraj sukobu?


- Za sad, koliko vidim, ne, zato što ruska strana ne odustaje od ultimatuma. Oni prema službenim vijestima kažu da pregovori imaju smisla samo ako se razmotre njihovi uvjeti za takve pregovore. To nema smisla za ukrajinsku stranu jer to ne vodi ničemu. Stoga sam pesimističan što se tiče sklapanja nekog mirovnog ugovora za ovaj trenutak. Mislim da se sada uvjeti za mir ipak ostvaruju na bojišnici, poručio je.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!