13:23 / 04.12.2021.

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/IMS/HRT

Omikron se širi dva puta brže od delta-soja

Omikron se širi dva puta brže

Omikron se širi dva puta brže

Foto: angellodeco / SHUTTERSTOCK

Posljednja u nizu zemalja koju zabrinjava omikron je Norveška. Tvrtka koja posluje i u Južnoj Africi, odakle se omikron proširio, organizirala je u Oslu božićnu zabavu na kojoj se, prema navodima vlasti, zarazilo najmanje 13 osoba, ali broj bi mogao narasti i do 60. Znanstvenici diljem svijeta proučavaju virusni genom jer su nove informacije vrlo važne proizvođačima cjepiva.


Širi se svijetom poput požara. Dva puta brže od delte. Svih šest regija koje pokriva Svjetska zdravstvena organizacija, 38 zemalja, područje je u kojem je trenutačno zabilježena nova varijanta koronavirusa - omikron.

Mogla bi biti najzaraznija do sada, ali Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji treba još nekoliko dana za potvrdu.

- Omikron je iznenadio cijeli svijet, a privlači pozornost to koliko promjena postoji u virusnom genomu, posebno u proteinu šiljka. To je upravo ono na čemu cjepiva treniraju naš imunosni odgovor kako bi nas obranila od infekcije, objašnjava Jeremy Kamil, profesor mikrobiologije i imunologije na Sveučilištu države Louisiane.

Osam dana od objave otkrića novog soja Južna Afrika ušla je u četvrti val pandemije s omikronom u središtu porasta broja zaraženih.

Svjetska zdravstvena organizacija raspoređuje hitni tim u provinciju Gauteng kako bi podržala nadzor, praćenje kontakata, prevenciju infekcije i mjere liječenja. Dodijelila je i 12 milijuna dolara za potporu zemljama Južne Afrike.

Nakon oko 2500 novozaraženih prošlog četvrtka, tjedan poslije ondje ih je gotovo 12.000.

Michelle Groome, voditeljica Odjela za nadzor javnog zdravlja Nacionalnog instituta za zarazne bolesti, kaže da neki preliminarni podaci definitivno potvrđuju da se bolest brže prenosi i da postoji neka vrsta imunosnog bijega.

Bolnice sada bilježe znatan porast broja mladih pacijenata u pedijatrijskim jedinicama intenzivne njege.

Iako ostaju ključna pitanja o tome koliko je omikron prenosiv, zdravstveni stručnjaci žure se utvrditi koliku razinu zaštite pružaju cjepiva.

- Radimo s farmaceutskim tvrtkama, posebno s Modernom, Pfizerom i Johnsonom&Johnsonom, koji imaju planove za višestruko nepredviđene situacije. Jedan je povećati proizvodnju cjepiva koje već imaju. Sljedeći je napraviti, na primjer, bivalent, u kojem imate cjepivo i protiv soja predaka i protiv nove varijante, a drugi je napraviti specifičnu varijantu kako biste povećali stupanj do kojeg će to učiniti, kaže Anthony Fauci, ravnatelj Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti SAD-a.

Omikron je, uvjereni su neki istraživači, preuzeo komadić genskog materijala drugog virusa, i to najvjerojatnije onog koji uzrokuje prehladu, prisutnog u istim zaraženim stanicama.

To nije primijećeno ni u jednoj prijašnjoj varijanti koronavirusa, nazvanoj SARS-CoV-2, ali prisutno je u mnogim drugim virusima, uključujući one koji uzrokuju prehladu, kao i u ljudskom genomu, što je dobra vijest.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!