Otvoreno: "Putin je uništio sebe i Rusiju. Očigledno će biti prošlost"

11.10.2022.

Zadnja izmjena 22:50

Autor: Otvoreno/B.A./HRT

Gostovanje u emisiji

Gostovanje u emisiji

Foto: Otvoreno / HRT

Mijenja li Putinova krvava osveta za eksploziju na Krimskom mostu bitno prirodu rata u Ukrajini? Posljedica razaranja energetske infrastrukture je i zaustavljanje izvoza struje Europskoj uniji. I dok je Bjelorusija sve bliže uključivanju u sukob, Zelenski ponovno pritišće Zapad - zahtijeva njegov oštriji odgovor.

U traženje "učinkovitih političkih rješenja" za krizu sada su se uključili i Ujedinjeni Arapski Emirati. Mirovne pregovore, ali i ukidanje sankcija Rusiji te zaustavljanje slanja vojne pomoći Kijevu na prosvjedima traže građani na istoku Njemačke. Sve to dok u Kremlju traju vrlo opasne "igre prijestolja", a dolazak zime nagovješćuje teške dane na ratištu te produbljuje strahove Ukrajinaca...

To su večeras bile teme HTV-ove emisije Otvoreno.

Galerija
Prof. dr. sc. Maksim Kamenjencki, Institut za međunarodne odnose u Kijevu, Foto: Otvoreno/HRT
Prof. dr. sc. Goran Bandov, Sveučilište u Zagrebu, Foto: Otvoreno/HRTDr. sc. Gordan Akrap, Sveučilište Sjever, Foto: Otvoreno /HRTTihomir Vinković, vanjskopolitički komentator HRT-a, Foto: Otvoreno /HRTGostovanje u emisiji , Foto: Otvoreno /HRT

Prof. dr. sc. Maksim Kamenjecki s Instituta za međunarodne odnose u Kijevu, komentirajući udar na glavni grad, poručio je da je duh Ukrajinaca neslomljiv, u što se uvjerio kad je u skloništu vidio stotine ljudi i među njima nije, kako je rekao, osjetio ni trun straha. Napad ga nije iznenadio.


- Očekivali smo to zato što smo već tako nešto iskusili nakon potapanja krstarice Moskva. Rusija se tad isto osvetila na isti način, raketiranjem naših gradova, rekao je.


Kamenjecki je rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin želi nanijeti što više patnje Ukrajincima jer nije postigao cilj - da vlast u Ukrajini padne odmah po ulasku ruske vojske na ukrajinski teritorij.

Dr. sc. Gordan Akrap sa Sveučilišta Sjever rekao je da je očekivano da će Putin, u nemogućnosti da uspješno suprotstavi oslobađajućim operacijama ukrajinskih snaga, posegnuti za raketiranjem i pokušajem uništavanja kritične infrastrukture.


- Lako je moguće da će napadati i hidroelektrane i brane i cijeli taj kompleks koji se smatra kritičnom infrastrukturom države, dodao je.

Upitan u kojoj je mjeri Putin (ne)predvidiv i može li se išta nagađati o sljedećim potezima, prof. dr. sc. Goran Bandov sa Sveučilišta u Zagrebu rekao je da je situacija od prvih dana - iracionalna.


- Cijelim nizom poteza ne samo da je zeznuo, ako možemo tako razgovarati, Europu i Zapad, on je zapravo uništio i samoga sebe i uništio zapravo Rusiju, rekao je Bandov.


Dodao je da je Putin svojim potpuno krivim potezima nanio štetu i Kini i cijelom nizu država o čijoj potpori ovisi.

Komentirajući udar na infrastrukturu, vanjskopolitički komentator HRT-a Tihomir Vinković podsjetio je da je Putin na početku najavljivao da će uništiti Ukrajinu kao državu.

- Uništenje elektroenergetske infrastrukture je jedno, uništenje povezivosti, bilo internetske, bilo telefonske, je drugo, a kako će dalje ići... Sve smo to ustvari čuli od Putina kad je najavio da će početi ovaj rat, rekao je Vinković.

Prosvjedi u istočnoj Njemačkoj: "Vidjeli smo to i u Hrvatskoj"

Osvrćući se na prosvjede u istočnoj Njemačkoj, Bandov je rekao da taj dio zemlje ima tradiciju DDR-a i bliskosti sa Sovjetskim Savezom. Međutim, istaknuo je da je Njemačka država od 84 milijuna stanovnika, a da je na najveće skupove dolazilo oko 10.000 ljudi. Napomenuo je da skupove prvenstveno organizira AfD, protestna parlamentarna stranka koja prvenstveno ima potporu u istočnim dijelovima Njemačke. Istaknuo je i da se na skupovima vide ruske zastave.

- I vrlo je jasno odakle dolazi potpora. Znate, narod se nikad ne događa slučajno, netko ga mora potaknuti, i vrlo je jasno tko ga potiče, poručio je Bandov.

Akrap je rekao da ruski i proruski krugovi na takav način dijele društvo i pokušavaju unijeti nemir. Vidjeli smo to u Češkoj, Finskoj, Bugarskoj - na kraju krajeva i u Hrvatskoj, rekao je.

- Imate krajnju ljevicu povezanu s krajnjom desnicom, plus potpora populista koji još uvijek vjeruju u različite teorije zavjere, imate njihovu integraciju na ulicama i imate pokušaj podjele, rekao je Akrap.

Akrap: Bjelorusija neće napasti


Komentirajući mirovnu inicijativu poduzetnika Elona Muska s ponovnim održavanjem referenduma na anektiranim područjima, ali pod paskom UN-a, predajom Krima i neutralnosti Ukrajine, Akrap je rekao da je cilj svijeta da se rat zaustavi, pogotovo da se deeskalira.


Rekao je i da Bjelorusija neće napasti Ukrajinu, između ostalog navodeći da su ukrajinske obrambene snage na sjeveru tako dobro postavljene da bi svaki ulazak oružanih snaga iz pravca Bjelorusije na Ukrajinu završio katastrofalno.

Bandov: Putin će očigledno biti prošlost

Komentirajući informacije o protivljenju Putinu u Kremlju i njegovom strahu od pobune generala, Bandov je rekao da vojskovođa koji gubi može strahovati za svoju sudbinu, prvenstveno političku.


- Nisam siguran da mu je povijest nasmiješena, rekao je Bandov.

Ustvrdio je da više ne možemo biti tako sigurni da Putin neće biti kažnjavan prema međunarodnim kaznenim zakonima.


- Očigledno će on biti prošlost, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!