Trosatna operacija pape Franje prošla bez komplikacija

07.06.2023.

Zadnja izmjena 20:14

Autor: M.M./Hina/HRT

Papa Franjo ide poslijepodne na operaciju abdomena

Papa Franjo ide poslijepodne na operaciju abdomena

Foto: Yara Nardi / Reuters

Papa Franjo prošao je trosatnu operaciju u bolnici u Rimu kako bi sanirao kilu koja je posljedica operacije iz 2021. godine, a Vatikan kaže da je operacija prošla bez komplikacija. Otkazane su sve njegove audijencije. 

86-godišnji Papa je odveden u bolnicu nakon opće tjedne audijencije na Trgu svetog Petra, gdje nije odavao znakove da ga čeka zakazana operacija.

Operacija je bila komplicirana: nije bilo komplikacija i trajala je tri sata, kratko je priopćeno iz Vatikana.

- Papa Franjo je dobro, budan je i dobrog je raspoloženja nakon operacije abdomena, rekao je kirurg Sergio Alfieri koji ga je operirao. Kazao je da se očekuje da će Papi trebati "5-7 dana" za oporavak i dodao da se papa našalio s njim nakon što se probudio iz opće anestezije.

Kad se njegov oporavak završi, ne očekuje se da će Papa imati ograničenja u putovanjima ili drugim aktivnostima, rekao je liječnik novinarima, rekavši da Franjo nije imao drugih bolesti.

Operacija je obavljena u katoličkoj bolnici Gemelli blizu Vatikana, u kojoj se na 10. katu nalazi papinski apartman.

S najnovijim informacijama u središnji Dnevnik HTV-a javila se novinarka Anđela Jeličić Krajcar.

- Prije 45 minuta otprilike tiskovni ured Svete Stolice priopćio je da je operacija prošla bez komplikacija te da je trajala 3 sata, rekla je.

- Inače, prva informacija o današnjoj operaciji pape Franje bila je priopćenje tiskovnog ureda koji je najavio da će papa Franjo imati operaciju u općoj anesteziji. To je u početku izazvalo zabrinutost jer znamo da je papa Franjo odbijao bilo kakvu operaciju u općoj anesteziji kada se radilo o liječenju njegovog drugog zdravstvenog problema, to jest koljena. Istovremeno to nam sugerira svojevrsnu hitnoću i svojevrsnu ozbiljnost ove današnje situacije. Kako čujemo, sve je prošlo bez komplikacija, istaknula je Jeličić Krajcar.

- Druga informacija tiskovnog ureda bila je da će papa Franjo u bolnici boraviti nekoliko dana, a sada znamo da su odgođene sve njegove audijencije do 18. lipnja, i to iz opreza. Pa tako je odgođena i audijencija, odnosno susret koji je papa Franjo trebao imati s hrvatskom nogometnom reprezentacijom ovog petka, dodala je.

- Ova operacija, za koju inače kažu da i nije toliko teška, svakako je vrlo ozbiljna za Papu koji ima već 86 godina, koji teško podnosi opću anesteziju i ima niz drugih zdravstvenih problema. No, ako je suditi po raspoloženju pape Franje danas prije operacije, odnosno tijekom opće audijencije na Trgu svetog Petra gdje ništa nije ukazivalo na to da je on u boli ili da će popodne biti operiran, imamo nade doista vjerovati da će i njegov oporavak biti dobar, navela je.

- O stanju pape Franje danas je govorio prije samog zahvata i državni tajnik Svete Stolice, kardinal Pietro Parolin, koji je također izrazio nadu u brzi oporavak pape Franje i isključio bilo kakvu mogućnost prenošenja ovlasti Pape na nekog drugog. Rekao je da će papa Franjo započeti ponovno sa svojim obavezama čim to bude bilo moguće, da će raditi ako treba i iz bolničkog kreveta i da, ako bude bilo nekih hitnoća, one će iz Vatikana biti prenesene ovdje u bolnicu Gemelli kako bi ih mogao rješavati papa Franjo, izvijestila je Jeličić Krajcar.

video thumb

Riječ je o laparoskopskoj operaciji kile i trbušne stijenke s umetanjem protetskog materijala. U pitanju je incizijska kila koja je posljedica neke prethodne operacije. Papi nanosi sve veću bol i otežava rad crijeva.

Papi je u srpnju 2021. uklonjen dio debelog crijeva zbog divertikulitisa, a on je lani rekao da ne želi operirati bolno koljeno jer mu je opća anestezija prilikom operacije debelog crijeva izazvala neugodne nuspojave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!