Vlč. Marko Đurin: Nema govora o Papinu povlačenju

30.03.2023.

Zadnja izmjena 19:35

Autor: Elizabeta Gojan/Zrinka Grancarić/Dnevnik/IMS/HRT/R.S./M.M./Hina

Vlč. Marko Đurin

Vlč. Marko Đurin

Foto: HRT / HRT

Papa Franjo i dalje je u bolnici u Rimu, u koju je jučer primljen zbog respiratorne infekcije, što zahtijeva nekoliko dana liječenja, priopćio je Vatikan. Navodi se i da je medicinsko osoblje vrlo optimistično te vjeruje da bi, ako ne bude nekog neočekivanog razvoja bolesti, Sveti Otac mogao izaći iz bolnice na vrijeme za proslavu Cvjetnice ove nedjelje.

U Dnevniku je Darko Pavičić, kolumnist Večernjeg lista, istaknuo da je Papa u punoj snazi što se tiče mentalne i duhovne forme, a velečasni Đurin, rektor Papinskog hrvatskog zavoda svetog Jeronima u Rimu, odbacio je nagađanja o Papinu povlačenju s dužnosti.

O Papinu zdravlju i budućnosti Katoličke crkve u Dnevniku su govorili velečasni Đurin, rektor Papinskog hrvatskog zavoda svetog Jeronima u Rimu, i Darko Pavičić, kolumnist Večernjeg lista.

Đurin je rekao da je vijest o Papinu zdravlju izazvala podršku i molitvu vjernika diljem svijeta, kao i ljudi iz crkve, da nema zabrinutosti - uz poruku nade da će uskoro biti dobro. 

Pavičić je istaknuo kako ne treba zaboraviti da Papa ima 86 godina te i sam kaže kako osjeća da stari. 

- Svako malo događaju se neke odgode zbog Papina zdravlja, a i Papa u svojem stilu kaže - glava mi radi, Crkva se ne vodi koljenom, nego glavom. Papa je u punoj snazi što se tiče mentalne i duhovne forme, istaknuo je.

Vlč. Đurin smatra kako je gotovo sigurno da će predvoditi obrede vazmenog trodnevlja, da će za Veliki tjedan biti u Rimu, a prognoze su i da bi i za Cvjetnicu mogao biti tu, predvoditi misu i procesiju.

Odbacio je nagađanja o Papinu povlačenju s dužnosti, rekavši da nema smisla toliko govoriti o tome. Naglasio je da Papa ima puno obaveza, u planu su i neka putovanja, sinoda je u tijeku, te vjeruje da će se Papa vratiti za 2,3 dana i nastaviti sa svojim obvezama. 

Jednoga dana, kada dođe do trenutka biranja Papina nasljednika, je li Crkva sklona ići njegovim reformističkim putem ili izabrati konzervativnijeg nasljednika?

- Papa je duhovna, ali i politička osoba, on je figura iznad svih. Trenutačno strepe i vjernici, ali i politički svijet gleda što će biti nakon svakoga Pape. Nakon ovoga Pape vjerojatno će se nastaviti njegovim putem, a to se najviše može vidjeti po broju kardinala koje je imenovao u kardinalski zbor. Otkud će doći, ne možemo znati, ali ići će se Franjinim putem, a to je zagovaranje siromašne crkve, marginalne crkve. Crkve koja je kuća svih, otvorena za sve, naglasio je Pavičić.

Molitve za Papu Franju


Dobrog zdravlja činio se papa Franjo jučer na uobičajenoj tjednoj općoj audijenciji srijedom, stigao je na Trg svetog Petra u papamobilu, pozdravljao djecu na tom putu.

A onda je neočekivano završio u bolnici. Vatikan je isprva priopćio zbog dogovorenih pretraga, ali talijanski su mediji to doveli u pitanje objavom kako je već dogovoreni televizijski intervju za to poslijepodne otkazan u posljednjem trenutku. Papa se požalio na teškoće s disanjem, pa je očito kako je prijevoz u kolima hitne pomoći u rimsku bolnicu Gemelli bio iznenadan.

Liječnici za sada isključuju srčane probleme i upalu pluća. Vatikan je već naveo kako nema COVID-19.

Katolici svijeta mole za svog vjerskog vođu, a posebno je emotivno u njegovoj rodnoj Argentini.

Papa na Twitteru zahvaljuje na dobrim željama:

Medicinsko osoblje optimistično


Papi je u bolnici dijagnosticirana respiratorna infekcija koja zahtijeva nekoliko dana liječenja, priopćio je Vatikan.

Medicinsko osoblje vrlo je optimistično i vjeruje da bi, ako ne bude nekog neočekivanog razvoja bolesti, papa Franjo mogao biti otpušten na vrijeme za proslavu Cvjetnice 2. travnja, izvijestila je ANSA, citirajući neimenovane bolničke izvore. Lani je poglavar gotovo 1,4 milijarde rimokatolika bio prisutan, ali nije i predvodio neke obrede uskrsne službe zbog bolova u koljenu.

Ako se isto ponovi, odredit će se kardinal koji će slaviti misu, a u tom bi slučaju Papa samo mogao pratiti obrede.

Franjino zdravlje privuklo je pojačanu pozornost u posljednje dvije godine, tijekom kojih je bio podvrgnut operaciji debelog crijeva i počeo se koristiti invalidskim kolicima ili štapom za hodanje zbog kroničnih bolova u koljenima.

Franjo koji je ove godine obilježio deset godina papinstva, katkad ima respiratornih tegoba. Kao 21-godišnji mladić Franjo je teško obolio od pleuralnog izljeva i i bio je na rubu smrti te mu je uklonjen dio plućnog krila 1957.

U nedavno objavljenoj biografiji prisjetio se te epizode komentirajući da suosjeća s oboljelima od COVID-a.

Posljednja hospitalizacija argentinskog pape potaknula je nagađanja o mogućoj ostavci zbog zdravstvenih razloga, nakon povijesnog presedana njegova pokojnog prethodnika Benedikta XVI.

Na pitanje švicarske televizije RSI u intervjuu emitiranom 12. ožujka - koje bi ga stanje navelo na odlazak u mirovinu, Franjo je odgovorio: "Umor koji vam ne dopušta da stvari vidite jasno. Nedostatak jasnoće, nedostatak znanja kako procijeniti situacije".

"Njegova Svetost papa Franjo dobro se odmorio tijekom noći. Klinička slika postupno mu se popravlja i nastavlja planirano liječenje. Jutros nakon doručka pročitao je novine i nastavio s radom, dodaje se. Nije morao ležati te se molio u kapelici unutar svojeg privatnog bolničkog apartmana", stoji u priopćenju glasnogovornika Vatikana Mattea Brunija. Nije rekao kada bi papa Franjo mogao napustiti rimsku bolnicu Gemelli.

Vatikan je u srijedu priopćio kako se očekuje da će ondje provesti nekoliko dana.

U prosincu je Petar naših dana otkrio kako je već potpisao svoju ostavku - odricanje. Koristio bi to samo ako postane "teško onesposobljen", "umoran da ne vidi stvari jasno i ne može procjenjivati".

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!