19:47 / 28.07.2021.

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/HRT

Požari bjesne u Turskoj i Bugarskoj, vatra hara i Sibirom

ilustracija

ilustracija

Foto: Ylvers / Pixabay

Požari bjesne u Turskoj i Bugarskoj, dok se za područje Balkana idućih dana najavljuju temperature i do 45 stupnjeva. Zbog ekstremno visokih temperatura vatra hara i Sibirom...

Turska

Jak vjetar rasplamsava požar koji je okružio popularno ljetovalište u Antaliji na jugu Turske. Proširio se na stambena područja i samo središte grada Manavgata. Iz zadimljenih ulica kojima plamti otvoreni požar, spašeni su stanovnici.

Gusti crni dim uzdiže se iznad grada i okolnih šuma. Dva zrakoplova, osam helikoptera i više od 50 vatrogasnih vozila s vatrogascima iz okolnih područja pokušavaju ugasiti požar koji je buknuo na četiri mjesta.

Yakutia

Jakutsk, uglavnom znamo kao najhladniji grad na planetu. Sada je Yakutia, ili Republika Saha, smještena na ruskom Dalekom istoku, najteže pogođena regija, od čak 10 u kojima je proglašeno izvanredno stanje zbog požara koji bijesne sibirskim područjem, a posljedica su velikih ljetnih vrućina. Zrak u gradu pun je dima, a stanovnicima se još od 18. srpnja savjetuje ostanak kod kuće, sa zatvorenim prozorima.

- Ovo je ljeto katastrofalno u smislu onečišćenja zraka. U ovakve dane ne možemo se ni prošetati. Strašan dim! A ne možemo ni stalno biti u kući – kaže Ilya Alekseev, stanovnik Jakutska.

Vatrogasci i dobrovoljci, uz pomoć iz zraka ruskog Ministarstva za izvanredne situacije, svim snagama pokušavaju gasiti požare na više od pola milijuna hektara.

Bugarska

Požar, koji se vjerojatno razbuktao s neuređenog odlagališta smeća, progutao je borovu šumu iznad grada Tvarditsa, u Slivenskoj županiji, na jugoistoku Bugarske. No, i dalje gori šireći se s tri strane svom snagom na 10 000 hektara, dijelom punih četinjača, suhe trave i grmlja....

Područje je teško dostupno, puno stijena i jaruga.

- Strojevi su morali čistiti prostor na sjeveru i istoku, kako bi ljudi mogli ući kroz te čistine i ugasiti plamen. Ministarstvo obrane osiguralo je helikopter i ljudstvo, trideset vojnika mora ući u šumu – izjavio je Minčo Afuzov, slivenski župan.

Već drugi dan deseci šumskih čuvara i volontera pomažu vatrogascima zaustaviti ovu katastrofu .

Italija

Na gradove u blizini jezera Como na sjeveru Italije sručilo se klizište koje je pokrenula kiša... Ulice su poplavljene, voda je preplavila automobile, a oko njih pluta otpad. Vatrogasci su izveli 60 akcija spašavanja diljem regije. U najteže pogođenom Briennu, 50 stanovnika zarobljeno je u kućama. U velikoj su opasnosti, jer je klizište izazvalo ispuštanje plina.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!