Prijeti li BiH scenarij nalik na ukrajinski?

02.03.2022.

20:10

Autor: Nataša Ban/Dnevnik/HRT

Milorad Dodik

Milorad Dodik

Foto: Dejan Rakita / PIXSELL

Milorad Dodik pokušao je na sjednici Predsjedništva BiH nametnuti donošenje odluke o neutralnosti te zemlje u odnosu na rusku agresiju u Ukrajini. No njegov je prijedlog odbijen. Istodobno, bivši visoki predstavnici međunarodne zajednice za BiH Christian Schwarz-Schilling i Valentin Inzko uputili su dramatičan apel čelnicima Europske unije i NATO-a da zaštite zapadni Balkan, a posebice BiH, od scenarija koji bi bio nalik na ukrajinski jer u tom dijelu Europe, kako tvrde, još žive planovi o uspostavi velike Srbije...

Neuspješan je bio pokušaj člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da na sjednici nametne odluku o neutralnosti prema ruskoj agresiji na Ukrajinu. Druga dva člana Predsjedništva to su odbila pa je Dodik ubrzo napustio sjednicu. 


- Svaki pokušaj da se očuva ustavna struktura danas je srušen i neizvjesno je na koji će se način nastaviti dalje, rekao je Dodik.


Dodik je rekao kako podupire integritet svih zemalja, no optužio je Zapad da "histerično reagira".


Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić odgovara - Dodik provodi Putinov plan destabilizacije. 


- Očigledno je riječ o pokušaju da BiH zauzme neku poziciju u kojoj se neće svrstati na stranu slobodnog demokratskog svijeta, nego će se svrstati na poziciju koja odgovara Rusiji, rekao je Komšić.


- BiH nije neutralna, ona je uz sav civilizirani svijet i tako će to i ostati, rekao je član Predsjedništva Šefik Džaferović.


Isto stajalište ima i prvi čovjek HDZ-a BiH. 

- Kao hrvatski narod i predvodnici europskog puta u BiH do kraja slijedimo ono što su stavovi EK i Europske unije, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a.


Podupiru europski put Ukrajine, a tu vide i prostor za BiH. 


- Apsolutno ću podržati svaku inicijativu koja želi danas dati doprinos za Ukrajinu i njen ulaz u EU da se danas dok je mirno stanje i u širem području apsolutno otvore vrata i za BiH, mislim da to BiH zaslužuje, rekao je.

Milanovićeve poruke za Dodika i Srbiju


Poruku za Dodika ima i hrvatski predsjednik. 


- Želim poručiti i Miloradu Dodiku da bi bilo dobro da se vrate u institucije zajedničke države, to je BiH, mislim da ću ga nazvati ovih dana, da je to razuman put, rekao je Zoran Milanović.


- Isto tako da podrži Hrvate u njihovoj poštenoj i legitimnoj borbi za temeljna prava, dodao je.


A poruku ima i za Srbiju koja i dalje odbija uvesti sankcije Rusiji. 


- Ovo nije vrijeme da se iživljavamo na Srbiji, nego da im kažemo - dečki i cur,e sad je vrijeme da se odlučite, sad gori, nemojte da vas zapali. Dakle imate pregovore se EU koje eskivirate manje-više. Ne morate osuditi Ruse. Ok, razumijem. Teško, ali razumijem. Idemo vidjeti gdje vam je mjesto. Je li vam mjesto na zapadu ili vam je mjesto na istoku, rekao je Milanović.


Sankcijama Unije protiv Rusije danas se pridružila i Crna Gora te najavila donaciju Ukrajini u novcu i zaštitnoj opremi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!