Započela protuofenziva Ukrajine; stručnjaci stižu u Zaporižja

29.08.2022.

19:37

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini

Foto: HTV / HRT

Ukrajina je započela dugo očekivanu protuofenzivu na jugu zemlje, uključujući i regiju Herson, priopćilo je njezino južno vojno zapovjedništvo. Istodobno, stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju krenuli su u Zaporižja, kako bi procijenili stanje u najvećoj europskoj nuklearnoj elektrani u čijoj neposrednoj blizini već tjednima traje granatiranje.

Inspekcijski tim UN-ove postrojbe za nuklearni nadzor na samom polasku prema ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižja. Glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grossi, očekuje da će u samu nuklearku stići tijekom tjedna.

Cilj im je samo jedan "zaštita sigurnost najvećeg ukrajinskog i europskog nuklearnog postrojenja".

Rusija i Ukrajina razmjenjuju optužbe za napade u neposrednoj blizini nuklearke, što potiče strahove od radijacijske katastrofe.

Ruska ju je vojska osvojila u ožujku, ali samom nuklearnom elektranom upravlja ukrajinsko osoblje.

Sukob oko Zaporižja prerastao je u rat iscrpljivanja. Kijev tvrdi kako Rusija u biti elektranu tretira kao taoca, tamo skladišti oružje i pokreće napade oko nje. 

Šef ukrajinske predsjedničke administracije Andrij Jermak, objavio je video za koji tvrdi da prikazuje posljedice ruskog napada s vozilima u plamenu i vatrogascima koji ih pokušavaju ugasiti. Moskva, pak, objavljuje kako je srušila još jedan ukrajinski dron iznad zgrade u kojoj se skladišti "nuklearno gorivo američke proizvodnje i kruti radioaktivni otpad."

- Redovno tehničko osoblje nuklearne elektrane Zaporižja nastavlja pratiti njezino tehničko stanje i nesmetan rad. Stanje zračenja ostaje normalno, rekao je glasnogovornik ministarstva obrane Ruske federacije Igor Konašenkov

Za Kijev, misija UN-ovog nadzornog tijela za nuklearnu energiju koja će posjetiti Zaporižja, bit će "najteža u povijesti Međunarodne agencije za atomsku energiju".

- Od misije očekujemo jasnu izjavu o činjenicama kršenja svih nuklearnih protokola o nuklearnoj sigurnosti. Znamo da Rusija izlaže ne samo Ukrajinu, već i cijeli svijet opasnosti od nuklearne nesreće, rekao je ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba

Kremlj poziva međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Ukrajinu kako bi se smanjile vojne napetosti u Zaporižju, optužujući Kijev da je doveo cijelu Europu u opasnost uoči posjeta UN-ovog nadzornog tima za nuklearni program.

- Rusija je zainteresirana za ovu misiju Međunarodne agencije za nuklearnu energiju i sudjelovala je u pripremama. Otvoreni smo za suradnju i angažman. O mogućnostima daljnjih akcija razgovarat ćemo na licu mjesta, sve će ovisiti o detaljima, ističe glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov

Zbog sve većeg straha od nuklearne katastrofe, ona u Černobilu 1986. još uvijek proganja mnoge, vlasti Zaporižja, na južnoj obali ogromnog kahovskog rezervoara rijeke Dnjepar, pod ukrajinskim nadzorom, osim vježbi, stanovnicima dijele tablete joda. 

- To je preventivna i profilaktička mjera. Jod se ne smije koristiti čim se dobije, nego tek nakon službene obavijesti nadležnih tijela. Tablete je dobilo oko 8.500stanovnika, među kojima je dvije i pol tisuće djece, ističe doktorica Liliia Kolesnik

Distribucija tableta joda počela je u istočnom okrugu Hortitskji, i to u petak, nakon što je nuklearna elektrana Zaporižja, udaljena 55 kilometara privremeno isključena.

- U slučaju opasnosti od izloženosti zračenju, moći ćemo uzeti ove tablete na vrijeme i nećemo imati nikakvih nuspojava, ističe Olha iz Zaporižje. 

Harkiv, drugi po veličini grad u Ukrajini, pogođen je kasetnim streljivom. Oštećena je zgrada i sjedište regionalne uprave u samom središtu. Nema podataka o žrtvama.

- Ovaj okrug napadnut je najmanje pet puta. Živim u blizini, kuća mi je djelomično uništena, škola moje kćeri također, garaže su uništene, sve trgovine su zatvorene. Sve je uništeno, opustilo je, a sve se događa pred cijelim svijetom, kaže Dmitro iz Harkiva. 

Zemlje Europske unije suočit će se s pet do deset strašnih zima ne poduzme li se nešto kako bi se smanjile cijene plina, tvrde energetski stručnjaci. Preporučuju zamrzavanje cijena plina kako se one ne bi koristile za diktiranje cijene električne energije.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!