Putin: Zapad želi pad Rusije, a Moskva mirnu budućnost

09.05.2023.

09:57

Autor: Hina/BBC/HRT/B.B.B.

Vladimir Putin na paradi

Vladimir Putin na paradi

Foto: Gavriil Grigorov / Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak da zapad želi jedino pad Rusije, a da njegova zemlja želi mirnu budućnost, zahvalivši herojima "specijalne vojne operacije" u Ukrajini, kako naziva rusku invaziju te zemlje.

- Njihov cilj jedino je vidjeti pad naše zemlje, rekao je Vladimir Putin na ceremoniji kojom se obilježava Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Obraćajući se okupljenima na Crvenom trgu, Putin je kazao da je "pravi rat onaj protiv naše domovine".

Dodao je da Rusija želi "mirnu budućnost", te optužio zapad da sije "mržnju i rusofobiju".

- Cijela je zemlja ujedinjena u potpori našim herojima. Molimo se za vas, poručio je vojnicima.

Svijet na "prekretnici"


Ruski je predsjednik u govoru poručio i da je svijet ponovno na prekretnici.

Ukrajinski narod nazvao je "taocima državnog udara" i zapadnih ambicija.

Dan pobjede jedan je od najvažnijih praznika u Rusiji, kada se ljudi prisjećaju goleme žrtve koju je podnio Sovjetski Savez tijekom Velikog domovinskog rata od 1941. do 1945. koji je odnio živote 27 milijuna ljudi.

Ova godišnjica je posebice emotivna jer Rusija istovremeno oplakuje tisuće vojnika poginulih u 15-mjesečnom ratu u Ukrajini kojem se ne nazire kraj.

Smanjena količina tehnike, izostao program ruskog zrakoplovstva


Ovogodišnja vojna parada u Moskvi za Dan pobjede je puno manjeg opsega nego li je to inače običaj.

Nema posebnog programa ruskog ratnog zrakoplovstva, a Crvenim trgom prošlo je osjetno manje trupa nego inače.

Izostat će također i marš "Besmrtne pukovnije", kada Rusi ulicama svojih gradova tijekom parada za Dan pobjede nose natpise s imenima svojih predaka koji su se borili i poginuli u Drugom svjetskom ratu.

Kremlj tvrdi da ove godine toga neće biti zbog "sigurnosnih razloga".

Na današnjoj paradi povodom Dana pobjede u Moskvi, bio je prisutan jedan jedini tenk

OSINTtechnical

Vremenski kontekst


Ova godišnjica je posebice emotivna jer Rusija istovremeno oplakuje tisuće vojnika poginulih u 15-mjesečnom ratu u Ukrajini kojem se ne nazire kraj.

Također, 78. godišnjica Velike pobjede se obilježava nakon niza napada unutar Rusije, uključujući napad dronovima na Kremlj, eksplozije zbog kojih su iskaskali vlakovi iz tračnica i bombaški napad u kojem je ozlijeđen veliki zagovornik Kremlja, pisac Zahar Prilepin.

Zbog niza neuspjeha na bojišnici u Ukrajini i napada na ruskom teritoriju, ovogodišnja parada se odvija uz stroge mjere sigurnosti.

Petnaest mjeseci nakon početka ofenzive na Ukrajinu, ruska vojska je oslabljena gubicima u ljudstvu, mjesecima ne uspijeva zauzeti istočni grad Bahmut zbog čega je došlo do razdora između glavnog stožera i paravojne skupine Wagner, a istovremeno Kijev samo što nije krenuo u protuofenzivu.

Galerija
Aleksandar Lukašenko na paradi, Foto: Gavriil Grigorov/Reuters
Lansirna vozila za nuklearne projektile na paradi u Moskvi, Foto: Shamil Zhumatov/ReutersVojna tehnika na paradi, Foto: Shamil Zhumatov/ReutersVojnici na paradi, Foto: Tatiana Meel/ReutersPripadnici mornarice na paradi, Foto: Alexander Avilov/Moscow News Agency/ReutersVojnici na paradi povodom Dana pobjede, Foto:  Alexander Avilov/Moscow News Agency/Reuters

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!