Tri godine od izlaska Velike Britanije iz EU-a

31.01.2023.

13:50

Autor: Kristina Pešić/Vijesti/HRT/A.S.

Tin Radovani

Tin Radovani

Foto: HTV / HRT

U 23 sata bit će točno tri godine od izlaska Velike Britanije iz Europske unije, takozvanog Brexita. O posljedicama britanskog izlaska iz Europske unije u Londonu je s višim savjetnikom za strategiju BBC-ja Tinom Radovanijem razgovarala Kristina Pešić.

Velika Britanija provela je gotovo pola stoljeća u Europskoj uniji, a dio britanskih medija reći će da Velika Britanija nikada nije bila ni sretna u Europskoj uniji, poručila je Pešić. 

Tin Radovani tvrdi da se Brexit Velikoj Britaniji nije isplatio. 

- Gotovo sa sigurnošću možemo reći da nije. Ekonomska situacija nakon izlaska iz EU-a je dosta teška. Procjenjuje se da je Velika Britanija u usporedbi sa sličnim zemljama zaostala za 5 posto u gospodarskom rastu, kazao je Radovani.

Kaže da se to može izraziti oko stotinu milijardi funti gubitka u ekonomskom outputu od izlaska iz Europske unije. 

- To je pola budžeta za javno zdravstvo koje je već drugi mjesec kontinuirano u štrajku, pojasnio je. 

Tvrdi da su najviše pogođene manje, srednje kompanije te da se procjenjuje da se izgubilo oko trideset posto izvoza u Europsku uniju. 

Dobitnici i gubitnici

- Jedini dobitnici, smatram da su nacionalističke stranke Škotske. Zbog toga što od 2016. godine Brexit je postao vrlo uvjerljiv argument da se Škotska može pitati na referendumu želi li izaći iz Velike Britanije, rekao je Radovani.

Za gubitnike smatra da je to ribarstvo.

- Dogovor koji je isposlovao Johnson je toliko iskomplicirao ribarstvo, izvoz riba u Europsku uniju. Također se očekuje da će veliki gubitnici biti i poljoprivrednici, pojasnio je. 

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku:

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!