Rusi napreduju u Mariupolju, Zelenski kaže da su ubijeni deseci tisuća ljudi

11.04.2022.

12:06

Autor: Danko Družijanić/Dnevnik u podne/HRT

Mariupolj

Mariupolj

Foto: Alexander Ermoshenko / HRT

Ruska invazija na Ukrajinu traje 47. dan. Danas austrijski kancelar putuje u Moskvu. Bit će to prvi europski čelnik koji će se sastati s Putinom od početka rata. Nakon ruskog povlačenja sa sjevera zemlje svakodnevno se otkrivaju nove masovne grobnice, a stanje u Mariupolju sve je teže.

Ruske postrojbe napreduju u dijelovima Mariupolja pod njihovom kontrolom. Stambene četvrti oko čeličane Azovstal na lijevoj obali grada sada su u rukama postrojbi proruskih separatista, nakon teških borbi.

- Mislio sam da će ovo bolje ići, da ćemo malo brže napredovati. Ukrajinci su dobro pripremljeni, NATO ih je dobro obučio, mora se priznat, kazao je dobrovoljac ruskih separatista iz Donecka Vladislav Usovič

Grad je uvelike uništen, a preostali civili preživljavaju u ruševinama. Niz humanitarnih konvoja organiziran je pa otkazan zbog nastavka borbi. U zaleđu Mariupolja počinje velika ravnica na istoku Ukrajine. Ondje će se voditi velika bitka, frontalni sukob, kako predviđaju svi analitičari. A Krematorsk, gdje se prije dva dana dogodio krvavi napad na željezničku postaju i masakr civila, i Slovjansk bit će na pravcima napada. Ukrajinci se pripremaju za obranu, ti su gradovi gotovo posve prazni.

Rusi nastavljaju gađati strateške ciljeve, kao pripremu za ofenzivu na istoku.

- Neprijateljski projektili pogodili su zračnu luku u Dnjipru. Nakon napada buknuo je požar na prostoru od oko 100 četvornih metara. Oko tri sata poslije ponovno su pale rakete na zračnu luku dok je trajala akcija gašenja požara i saniranja štete. Kao rezultat toga šestero je radnika ranjeno, jedan je u kritičnom stanju, trojica imaju teške ozljede, kazala je glasnogovornica hitnih službi u Dnjipru Darina Čurkan.

Patrijarh Ruske pravoslavne crkve otvoreno traži podršku Putinu

Ukrajinske vlasti tvrde da je do sada potvrđeno 1200 mrtvih pronađenih u gradovima i selima koje su Rusi napustili na područjima na sjeveru, oko Kijeva i drugdje. Strahuje se da će konačan broj biti i veći. U Moskvi patrijarh Ruske pravoslavne crkve otvoreno traži pružanje podrške Vladimiru Putinu i vrhu države.

- Neka nam Gospod Bog pomogne da se ujedinimo u ovim teškim vremenima za našu domovinu. Ujedinimo se i oko naših vlasti, a one neka budu ispunjene odgovornošću za svoj narod, poniznošću i spremnošću da im služe čak i po cijenu svoga života, poručuje Kiril.

Rusija upozorava SAD da bi nastavak opskrbe Ukrajine oružjem sa Zapada mogao dovesti do izravnog sukoba zemalja NATO-a s ruskom vojskom. Tijekom boravka u Kijevu britanski premijer Boris Johnson obećao je 120 oklopnih vozila i novi raketni sustav za neutralizaciju brodova.

Zelenski: U Mariupolju ubijeni deseci tisuća ljudi, zatražena vojna pomoć J. Koreje

Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski rekao je da je u Mariupolju ubijeno više desetaka tisuća ljudi te je od Seula zatražio bilo kakvu vojnu pomoć.

- Mariupolj je uništen, imamo više desetaka tisuća mrtvih, ali usprkos tome Rusi ne zaustavljaju svoju ofenzivu. Ukrajina treba razne vojne tehnologije, od zrakoplova do tenkova. Južna Koreja nam može pomoći, rekao je Zelenski u obraćanju zastupnicima južnokorejskog parlamenta. Dodao je da je Rusija uništila znatan dio ukrajinske infrastrukture, uključujući najmanje 300 bolnica.

Po njegovim riječima, Rusija za sljedeću ofenzivu gomila desetke tisuća vojnika. Također je upozorio da Rusija prijeti Europi, a ne samo Ukrajini te da se neće zaustaviti ukoliko ne bude zaustavljena. Reuters je mogao potvrditi veliko razaranje Mariupolja, ali ne može potvrditi točnost procjene Zelenskija o broju poginulih u gradu.

Južnokorejski ministar obrane Suh Wook i ukrajinski kolega Oleksii Reznikov u petak su telefonski razgovarali. Reznikov je zahvalio Suhu na humanitarnoj pomoći i zatražio slanje protuzračnog oružja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!