Rusija nastavlja prijetiti Zapadu

28.04.2022.

19:41

Autor: Elizabeta Gojan/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Maria Zaharova, glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije.

Maria Zaharova, glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije.

Foto: Lev Radin / Shutterstock

Rusija je nastavila s prijetnjama Zapadu, posebice Velikoj Britaniji, zbog podrške Ukrajini. Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova poručila je zapadnim zemljama da "prestanu testirati strpljenje Rusije". Prijeti se i napadima na zapadne dužnosnike koji posjećuju Ukrajinu. Istodobno, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg iz Brisela je poručio da će Savez, bude li potrebno, godinama podupirati Ukrajinu. Američki predsjednik Biden zatražio je od Kongresa dodatnih 33 milijarde dolara za pomoć Ukrajini te veće ovlasti za nametanje dodatnih sankcija ruskim oligarsima.

Slanje teškog naoružanja u Ukrajinu prijeti sigurnosti u Europi - upozoravaju iz Kremlja. Poseban bijes izazvala je izjava britanske šefice diplomacije.

- Udvostručujemo svoju pomoć Ukrajini Ići ćemo dalje i brže kako bismo potisnuli Rusiju iz cijele zemlje. A to mora biti katalizator za šire promjene, rekla je Liz Truss, ministrica vanjskih poslova Ujedinjene Kraljevine.

Dmitrij Peskov prijetnjom odgovara na tvrdnju Liz Truss da je ukrajinska pobjeda "strateški imperativ" Europe i svijeta.

- Sama tendencija upumpavanja oružja, uključujući teško naoružanje, u Ukrajinu i druge zemlje, ugrožava sigurnost kontinenta i izaziva nestabilnost, istaknuo je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

Glavni tajnik NATO-a na summitu mladih u Bruxellesu, tvrdi kako je vojni savez spreman poduprijeti Ukrajinu u idućim godinama u borbi protiv Rusije, upozoravajući da se rat može oduljiti.

- NATO-ovi saveznici spremaju se Ukrajini pružiti potporu tijekom dugog razdoblja te joj pomoći u prijelazu sa stare opreme, iz sovjetskog doba, na modernije, standardno oružje i sustave NATO-a. To će također zahtijevati više treninga, rekao je Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije upozoravaju kako bi Zapad trebao ozbiljno shvatiti prijetnju predsjednika Putina da će udari na ruski teritorij izazvati trenutačni odgovor posebnim oružjem. Bez dokaza se optužuje i Organizacija za europsku sigurnost i suradnju da je zapadnim i ukrajinskim obavještajnim službama predala informacije o lokaciji ruskih i proruskih snaga. 

- Zapad otvoreno poziva Kijev da napadne Rusiju i iskoristi oružje dobiveno iz zemalja NATO-a. Kijev je to shvatio kao vodič za akciju. U posljednjih nekoliko tjedana ukrajinske oružane snage napadale su područja u blizini rusko-ukrajinske granice, što je rezultiralo žrtvama i razaranjima, rekla je Maria Zaharova, glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije.

Za Europsku uniju plaćanje plina prema ruskom dekretu, preko dvaju računa, jednog u eurima, drugog u rubljima, zaobilaženje je sankcija koje je EU nametnuo Rusiji. Nakon što je ruska državna tvrtka Gazprom prekinula isporuku plina Poljskoj i Bugarskoj, iz EU-a najavljuju moguću zabranu uvoza ruske nafte. Kremlj obustavom dostave plina prijeti i drugim državama koje ga odbijaju plaćati u rubljima.

- Hoće li i kakvu odluku ruska vlada donijeti u vezi s prestankom izvoza plina, može se samo nagađati, ali to nema smisla. Za to se treba pripremiti, što smo već počeli činiti prije nego što je rat izbio. Znamo što moramo učiniti, rekao je Olaf Scholz, kancelar SR Njemačke.

Prema Financial Timesu tvrtke iz EU-a 'iskoristit će zakonsku rupu za plaćanje plina u rubljima'. Dva najveća uvoznika ruskog plina u Europu - njemački Uniper i austrijski OMV - pripremaju se za korištenje novog sustava koji im omogućuje prešutno pristajanje na zahtjeve Kremlja.

- Uspjeli smo pronaći rješenje kojim možemo prenijeti cijenu plina u eurima na naš euro račun kod Gazprombanka. Gazprombank će eure pretvoriti u rublje, koji će biti prebačeni na tvrtku Gazprom Export, rekao je Peter Szijjarto, ministar vanjskih poslova Mađarske.

Kako ne bi prekršila sankcije EU-a, Rusija je potkraj ožujka uspostavila mehanizam prema kojem će europske tvrtke nastaviti plaćati Gazprombanku - švicarskom financijskom ogranku Gazproma - za njihov uvoz u eurima. Za daljnje plaćanje Ruska banka, koja nije pod sankcijama EU-a, tada bi pretvorila depozite denominirane u eurima u rublje na drugom računu otvorenom na njihovo ime.


 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!