00:26 / 21.01.2022.

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/IMS/HRT

SAD uputio oštre poruke Rusiji, Kremlj uzvraća

Ruski helikopter Ka-52 "Alligator" i američka snimka ruske vojske raspoređene na zapadu Rusije

Ruski helikopter Ka-52 "Alligator" i američka snimka ruske vojske raspoređene na zapadu Rusije

Foto: Maxar Technologies/Sergey Pivovarov / REUTERS

Sve je napetije u odnosima Zapada i Rusije zbog stanja na rusko-ukrajinskoj granici na kojoj se nagomilalo više od sto tisuća ruskih vojnika. Oštra je poruka Kremlju stigla iz Washintona. Američki predsjednik Joe Biden rekao je da će odluka o napadu na Ukrajinu za Rusiju imati razorne posljedice.


Uz 10.000 profesionalnih vojnika, u ovom posljednjem potezu Kijeva da se pripremi za moguću rusku invaziju, uniformu je obuklo 130.000 žena i muškaraca. Najnovije američke satelitske snimke pokazuju nedavno raspoređene dodatne trupe i opremu kopnenih snaga ruske vojske na zapadu Rusije, u neposrednoj blizini granice s Ukrajinom. Tu je najmanje 100.000 ruskih vojnika. U novim borbeno-izviđačkim helikopterima 'Aligator', moderniziranoj verziji starijeg 'Black Sharka', ruski su piloti prvi put poletjeli iz zrakoplovne baze u južnoj Rostovskoj regiji. Iz Bijele kuće stiže još jedno upozorenje.

- Mislim da Putin ipak još ne želi totalni rat, ali smatram da će ozbiljno testirati Zapad, SAD i NATO. No za to će platiti ozbiljnu i strašnu cijenu koje još nije ni svjestan, Joe Biden, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. 

Kremlj uzvraća kako bilo kakva upozorenja o katastrofalnim posljedicama po Rusiju neće pomoći smanjenju napetosti, čak bi mogla dodatno destabilizirati situaciju.

- Uvjereni smo da je svrha ove kampanje stvoriti pokriće za pripremu vlastitih provokacija velikih razmjera, uključujući i one vojne prirode, koje mogu imati najtragičnije posljedice po regionalnu i globalnu sigurnost, kazala je Maria Zaharova, glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije.

Američki šef diplomacije u Berlinu dogovorio je zajedničko stajalište s europskim kolegama iz transatlantskog saveza.

- Pozivamo Rusiju da poduzme korake prema deeskalaciji. Svaki daljnji agresivni stav, svaka daljnja agresivnost, povlačila bi ozbiljne posljedice, poručila je Annabela Baerbock, ministrica vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke. 

- Sve smo vrijeme vrlo jasni - ako ruske vojne snage ikako krenu preko ukrajinske granice i počine agresiju na Ukrajinu, naići će na brz, ozbiljan, ujedinjen odgovor Sjedinjenih Država te naših saveznika i partnera, rekao je Antony J. Blinken, državni tajnik SAD-a. 

Na "vjerojatno posljednju postaju prije sudara vlakova", kako to naziva jedan ruski analitičar, sutra u Ženevu stižu američki i ruski šefovi diplomacija. Malo je vjerojatno da će se zbog toga Washington i Moskva složiti i pomiriti međusobne razlike.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!