Širi se strah od trećeg vala pandemije

27.03.2021.

12:33

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Širi se strah od trećeg vala pandemije

Širi se strah od trećeg vala pandemije

Foto: Dnevnik / HRT

Strah od trećeg vala zaraze koronavirusom širi se Europom koja se, ususret Uskrsu, sve više zatvara ili produljuje izvanredno stanje. Sve su oči uprte u prenapregnut zdravstveni sustav.

Anesteziologinja Caroline Tesse tješi jednu od svojih pacijentica u bolnici Cambrai na sjeveru Francuske, prije njezina priključenja na respirator.

- Želite li razgovarati malo sa svojom kćeri ili unukom? Nazvat ću ih umjesto vas, u redu? Moći ćete razgovarati s njima telefonom, kaže Caroline Tesse, dr. med., anesteziologinja na Odjelu intenzivne njege Bolnice Cambrai.

-Trenutačno stanje možemo opisati kao katastrofalno. Nismo zapravo očekivali ponovni razvoj epidemije, tako brz i intenzivan, opisuje Tesse.

- Bavimo se isključivo teškim slučajevima, pacijentima koji su mlađi nego prije. Ne znamo koliko će trajati ovaj val. Hoće li trajati dva, tri tjedna ili dva, tri mjeseca? Jednostavno ne znamo, dodaje anesteziologinja.

Uzdrmani trećim valom pandemije bolesti COVID-19, Europa i svijet ponovno se ubrzano zatvaraju. Zabranjuju se okupljanja na Uskrs, zatvaraju sve trgovine osim onih s osnovnim namirnicama, uvodi se policijski sat. Bolnice su prepune.

Na karti koja pokazuje broj potvrđenih smrtnih slučajeva jugoistoka Europe proteklog tjedna, jasno se vidi galopirajuća brzina širenja zaraze.

Veličina crvenog kruga pokazuje mortalitet prema broju stanovnika država.

Strah se širi, treći bi val pandemije po broju umrlih mogao biti najgori.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!