18:32 / 26.03.2021.

Autor: I.H./Hina/HRT

EMA: Pfizerovo cjepivo se može držati u standardnim hladnjacima

Cjepivo Pfizer/BioNTech

Cjepivo Pfizer/BioNTech

Foto: NEIL HALL / EPA

Europski regulator u petak je, slijedeći primjer američke regulatorne agencije, odobrio skladištenje cjepiva Pfizer/BioNTecha protiv covida-19 u standardnim farmaceutskim hladnjacima, tj. na višim temperaturama nego što se ranije preporučivalo, što će olakšati distribuciju cjepiva.

Europska agencija za lijekove (EMA) je priopćila da se transport i skladištenje bočica Pfizer/BioNTechovog cjepiva protiv covida-19 može odvijati na temperaturama između -25 i -15 stupnjeva Celzija, odnosno na temperaturama standardnih farmaceutskih hladnjaka tijekom dva tjedna. 


"Radi se o alternativi dugoročnom skladištenju bočica cjepiva na temperaturama između -90 i -60°C, što je moguće samo u posebnim hladnjacima", dodaje EMA u priopćenju. 


EMA ističe da će to uvelike olakšati brzu distribuciju cjepiva u Europskoj uniji i smanjiti ovisnost o skladištenju na vrlo niskim temperaturama. 


Europska agencije ovom odlukom slijedi primjer američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) koja je tu odluku donijela u veljači. 


EMA je danas također dala zeleno svijetlo proizvodnji cjepiva AstraZenece u postrojenju Halix nedaleko od Leidena u Nizozemskoj, što je izazvalo prijepor između Londona i Bruxellesa. U tom će se pogonu, kako navodi EMA, proizvoditi aktivna supstanca cjepiva protiv covida-19 AstraZenece. 


U Marbourgu u Njemačkoj će se početi proizvoditi cjepivo Pfizera i BioNTecha, dok će se u pogonu u Švicarskoj početi proizvoditi cjepivo Moderne. 


Europska unija naručila je 120, a isporučeno joj je samo 30 milijuna doza naručenog cjepiva AstraZenece, zbog čega je šefica Europske komisije Ursula von der Leyen upozorila britansko-švedski laboratorij da mora izvršiti svoje obveze iz ugovora. 


Neke zemlje EU-a "ozbiljno su pogođene" smanjenom isporukom naručenih doza cjepiva AstraZenece, ali i, kako je upozorio austrijski kancelar Sebastian Kurz, i neravnopravnom raspodjelom unutar EU-a poručivši da u pogledu cijepljenja ne smije biti "građana drugog reda". 


Čelnici EU-a u četvrtak su u zajedničkoj izjavi zatražili od veleposlanika pri EU-u da riješe pitanje raspodjele 10 milijuna doza cjepiva koje će BioNTech/Pfizer isporučiti u drugom tromjesečju umjesto u drugoj polovici godine i time bi se prvenstveno kompenzirale članice koje su dobile najmanje cjepiva. Radi se o šest ili sedam zemalja među kojima je i Hrvatska.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!