Šok i strah u BiH nakon što se tlo snažno zatreslo

23.04.2022.

19:04

Autor: Šime Vičević/ Miljenko Karačić/Ilko Barbarić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Razorni potres pogodio je BiH

Razorni potres pogodio je BiH

Foto: Ivo Cagalj/Denis Kapetanovic / PIXSELL

Jedna je osoba poginula u snažnom potresu magnitude 6,1 prema Richteru koji je kasno sinoć pogodio Bosnu i Hercegovinu. Epicentar je bio pokraj Ljubinja. Podrhtavanje se osjetilo i u većem dijelu Hrvatske, osobito u Dalmaciji. Treslo se i u Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori. Šok i strah zavladali su Bosnom i Hercegovinom poslije 23 sata, nakon što se tlo snažno zatreslo. Potres je za sobom ostavio nemile prizore. Zastrašujuća trešnja prouzročila je odrone.

U kući na koju je pala stijena smrtno je stradala 28-godišnjakinja. Za stanovnike - besana noć.

- Strašno je bilo. Misliš da ti se brdo srušilo na kuću. Znali smo da je kamen sigurno jer se osjetilo kako kamenje pada, rekla je Sabira Haračić.

Stijene su završile i u dvorištima. Na širem mostarskom području stanovnici su u panici istrčali iz kuća, dio njih noć je proveo u automobilima.

- Što ćemo, hvala Bogu pa smo ostali živi.

- Jeste li se prepali?

- Jesmo, imamo obitelj, djecu.

- Ovako nikad nije bilo?

- Nije, ne daj Bože da bude još gore, rekao je jedan muškarac.

Kao u horor-filmu. Sve je počelo padati iz ormara.

- Jesi li se ti prepala?

- I ona se prepala.

- Nisam, kazala je djevojčica. 

Uz više ili manje straha, najveća šteta zabilježena je u Stocu i Ljubinju. Na terenu su cijelu noć bile sve hitne službe. Urušeni dijelovi zidova, fasada i krovišta na svakom koraku. Posla su imale i liječničke službe.

- Bilo je nekih sitnih ozljeda, istegnuća ligamenata zglobova, dok su bježali, iščašenja noga, ali ništa strašno, poručio je ravnatelj Doma zdravlja Stolac dr. Kazimir Raguž.

Jutro je otkrilo nove zastrašujuće prizore i veće razmjere štete. Ovako izgleda odron u mjestu gdje je kuća poginule žene.

- Ja nisam jači u svom životu osjetila. Naša kuća nije oštećena, samo su popadale stvari. S brda iznad nas letjelo je kamenje, naglasila je Sabina iz Stoca.

Odmah se pristupilo sanacijama. Za vatrogasce pune ruke posla - jer nakon najjačeg, zaredali su slabiji potresi. Do jutra ih je bilo četrdeset.

- Ili se tlo smiruje ili se priprema nešto drugo, mi se u dragoga Boga uzdamo da je to to i da ćemo nastaviti normalno živjeti. Što se tiče ostale materijalne štete, ona je nadoknadiva, rekao je gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković.

I morat će se sanirati i u javnim ustanovama, poput škola.

- Treći kat je najgori, tu ima štete koja se da sanirati. Jedan je dimnjak pao na školsko igralište, kazao je domar u Prvoj osnovnoj školi Stolac Marko Raguž.

Tresla se i Hrvatska. Na području Metkovića zabilježeno je pet vatrogasnih intervencija. U dubrovačkoj crkvi Male braće odlomio se križ iznad glavnog oltara.

- Zatreslo je, a ja sam rekao ženi - smiri se, za sada je gotovo, ali jutros u 4 i 20 sam se digao i osjetio sam samo onaj manji, istaknuo je Goran iz Dubrovnika.

Potres je u noćnim satima uznemirio i Splićane.

- Pa ne znam, evo, ljudi su padali sa stolica, vrištali i to je to bilo, mi nismo čuli u kuhinji ništa, rekao je jedan mladić.

Kolika je materijalna šteta u Bosni i Hercegovini i koliko će biti opsežna obnova - tek se treba utvrditi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!