06:48 / 21.03.2021.

Autor: Alenka Marina/Agenda/D.M./HRT

Što je ostalo od Sirije?

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Mohamed Azakir / Reuters

Sirijski građanski rat traje, čini se, beskonačno. Od onoga što je počelo kao revolt u sklopu Arapskog proljeća, nastao je, čak i za bliskoistočna mjerila, neuobičajeno složen i isprepleten oružani sukob i humanitarna katastrofa milijuna ljudi.

Rat je to režima Bashara al Assada i njegovih stranih saveznika. Tu su i islamisti koji se bore protiv drugih islamista, zatim SAD koji se uključuje pa isključuje, pa Turska koja ulazi frontalnim vojnim napadom, frakcije koje mijenjaju savezništva ili se pripajaju jedna drugoj. Sigurno je samo da su Sirijci cijelo desetljeće u košmaru i okruženi smrću.

U sukob se upliću brojne regionalne i svjetske sile. Mete se ne biraju. Upotrebljavaju se sve vrste dopuštenog i nedopuštenog oružja. Među gotovo 400 tisuća ubijenih velik je broj civila.

Najviše trpe djeca

Iz 23-milijunske Sirije bježi više od 6 milijuna ljudi, a gotovo 7 mililjuna raseljeno je unutar zemlje. Milijuni su smješteni u brojnim prognaničkim kampovima. Kako vrijeme protječe, stanje je sve lošije i beznadnije. Skupljaju kišnicu da bi imali vodu, a ako ne stignu na podjelu hrane u 4 sata ujutro neće imati jesti čitav dan.

Deset godina od početka rata više do 13 milijuna Sirijaca preživljava isključivo uz humanitarnu pomoć. Najviše trpe djeca. Mnoga ne idu u školu. Pola milijuna je kronično neuhranjeno, a velik broj njih ima zdravstvene probleme. Samira Abd al Salam, Sirijka koja je izbjegla u Libanon kaže kako je rat teško pogodio njezina 10-godišnjeg sina. Njegova braća i sestre se igraju, smiju i pričaju, a on, kaže sjedi poput kamena i ne govori.

Sirijska lira postala je bezvrijedna

Fabrizio Carboni iz Međunarodnog Crvenog križa za Bliski istok otkriva šokantne rezultate istraživanja. Polovina Sirijaca ima prijatelja ili člana obitelji koji je ubijen. A čak jednom od šest ljudi ubijen je ili ranjen roditelj, dodaje.

Ostanak na vlasti Bashar al Assad može zahvaliti isključivo Iranu i Rusiji. Napadi ruskog zrakoplovstva na sirijsku oporbu od 2015. te uključivanje dobro obučenih i naoružanih šijitskih paravojski koje financira Iran bili su prekretnica koja je promijenila tijek rata.


video thumb

Nekada bogata Sirija danas je potpuno razorena i osiromašena. Za kupnju sasvim običnih svakodnevnih proizvoda potrebna su kolica za prevoženje brda bezvrijednog novca. Deset dolara prije je vrijedilo 500 sirijskih lira, a sada 40.000 lira, kaže Walid Ali, predsjednik Sirijske gospodarske komore. Prosječna plaća ranije je bila 300 američkih dolara, a danas - 13.

Vlada je vratila kontrolu nad najvećim sirijskim gradovima, ali velike dijelove zemlje još uvijek drže pobunjenici, te kurdske snage. Poražena tzv. Islamska država nije više moćna kao prije, no njezine džihadističke frakcije i dalje djeluju, sada iz ilegale.

Pobjednici ovog rata su Bashar al Assad, Turska i teroristi, a gubitnici su Sirijci. Nijedni mirovni pregovori, bez obzira na to tko ih je organizirao, nisu se pomaknuli s početne točke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!