12:18 / 29.06.2021.

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Zaraznija delta-varijanta stigla do Europe, raste broj zaraženih

Delta-soj ubrzano se širi

Delta-soj ubrzano se širi

Foto: Alexey Malgavko / REUTERS

U Europi, zbog zaraznije delta-varijante koronavirusa, blago raste broj novozaraženih, pa vlasti mnogih zemalja pozivaju na cijepljenje. Zbog sve više preminulih Rusija uvodi nova pravila u kafićima i restoranima. U nekim dijelovima Australije ponovno je na snazi strogi lockdown.

Zbog zarazne i dominantne delta-varijanta koronavirusa u Ujedinjenom Kraljevstvu naglo se ubrzava širenje epidemije - više od 22.000 novozaraženih je u posljednja 24 sata.

Nakon posljednje odgode ukidanja ograničenja od mjesec dana, novi ministar zdravstva Sajid Javid, ne odustaje od novog datuma prekida restrikcija.

- Ne vidimo razloga da idemo dalje od 19. srpnja, jer u stvari, nijedan datum koji odaberemo ne sadržava nulti stupanj rizika od COVID-a. Znamo da ga ne možemo jednostavno eliminirati, moramo naučiti živjeti s tim, rekao je Sajid Javid, ministar zdravstva Ujedinjenog Kraljevstva.

- Sada bismo trebali nastaviti s opreznim, ali nepovratnim pristupom - iskoristiti sljedeća tri i pol tjedna kako bismo bili sigurni da će se još 5 milijuna osoba cijepiti, time bi taj zid zaštite bio još viši, izjavio je Boris Johnson, premijer Ujedinjenog Kraljevstva.

Nova pravila u Rusiji

S novim rekordima preminulih od COVID-a, u posljednja 24 sata 611 je podleglih zarazi, u Rusiji su na snagu stupila nova pravila - uslugama u kafićima, barovima i restoranima mogu se koristiti samo oni s dokazima o cijepljenju, imunitetu ili negativnom testu.

- Mislim da je to očajnička mjera kako bi se natjeralo ljude da se cijepe, rekla je Alyona, stanovnica Moskve.

Ruske vlasti za nagli porast zaraze krive širenje delta-varijante, ali i spori napredak cijepljenja.

Sve više stanovnika nerado se odlučuje za cijepljenje domaćim Sputnikom V, jednim od četiri cjepiva koja su registrirana, dijelom i zbog nepovjerenja u vlasti te negativne medijske izvještaje o cjepivima strane proizvodnje.

Australci u karanteni

Australske vlasti pooštravanjem restriktivnih mjera bore se za obuzdavanje rasplamsavanja vrlo zarazne delta-varijante.

U glavnom gradu najmnogoljudnije australske države Novi Južni Wales, Sidneyu, broj je oboljelih narastao na gotovo 150, a dom petine od 25 milijuna Australaca, pod dvotjednom je blokadom.

Zaključavanje je na snazi i u gradovima na sjeveru Darwinu i Perthu.

- Ono što želim vidjeti idućih dana dokaz je da su svi slučajevi zaraze učinkovito izolirani. To će biti ključni pokazatelj uspjeha, kazao je Kerry Chant, šefica zdravstvenog sustava australske savezne države Novi Južni Wales.

Trenutačne restrikcije pogađaju više od 20 milijuna Australaca, što je oko 80% stanovništva.

Tri milijarde doza cjepiva primijenjeno je u svijetu

Prva milijarda doza je primijenjena 20 tjedana nakon početka prvih kampanja cijepljenja u prosincu, druga milijarda u 6 tjedana, dok su za treću milijardu trebala još 4 tjedna.

Oko 40 posto doza primijenjenih u svijetu (1,2 milijarde) je bilo u Kini, u Indiji (329 milijuna) i Sjedinjenim Državama (324 milijuna).

No, u odnosu na broj stanovnika, na Bliskom istoku prednjače u cijepljenju: Ujedinjeni Arapski Emirati su primijenili 153 doza na 100 stanovnika, a Bahrein i Izrael po 124.

Te zemlje su na oko 60 posto stanovništva koje je u potpunosti cijepljeno.

Zatim slijede Čile (118 doza po stanovniku), Velika Britanija (113), Mongolija (111), Urugvaj (110), Mađarska (107), Katar (107), te Sjedinjene Države (98). Te zemlje su u potpunosti cijepile oko polovice stanovništva.

Europska unija je primijenila 357 milijuna doza za oko 50 posto svog stanovništva, dok je oko 32 posto stanovnika bloka u potpunosti cijepljeno.

Malta, najmanja zemlja Unije, je jako daleko odmaknula s više od 70 posto u potpunosti cijepljenog stanovništva. Najnaseljenije zemlje EU-a, Njemačka, Francuska, Italija Španjolska, imaju oko trećine u potpunosti cijepljenog stanovništva.

Većina siromašnih zemalja počela je cijepljenje, uglavnom zahvaljujući mehanizmu Covax, ali cijepljenje je vrlo neujednačeno: zemlje s "visokim dohotkom", kako ih definira Svjetska banka, primijenile su prosječno 79 doza na 100 stanovnika, prema samo jednoj dozi u zemljama s "niskim dohotkom".

Pet zemalja još nije počelo kampanju cijepljenja: Tanzanija, Burundi, Eritreja, Haiti i Sjeverna Koreja.

Unatoč polemikama koje je izazvalo, cjepivo AstraZeneca /Oxford primijenjeno je u blizu 80 posto zemalja i teritorija koji cijepe, Pfizer/BioNTech u 47 posto, Sinopharm i Moderna u 22 posto, Sputnjik V u 19 posto, Johnson & Johnson u 14 posto a Sinovac u 11 posto.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!